Blog

Veilig films en series kijken

22 oktober 2015 / Algemeen / Door Anthonie

Je neemt vaak een alles in 1 pakket, omdat gerieflijkheid belangrijk is, en omdat je een grote hekel hebt aan storingen en teveel romslomp.

Daarom zijn de televisie en het internet voor de meeste gebruikers ook de meest belangrijke onderdelen. Snel internet, zonder beperkingen, en veel HD-kanalen horen daarbij.

Raar maar waar, één van de dingen die gezien worden als grootste gemis, is vaak dat de nieuwste films en de nieuwe afleveringen van series uit Amerika niet meteen gekeken kunnen worden. Bij nieuwe films duurt dat toch wel gemiddeld een half jaar, als je abonnee bent op de juiste filmkanalen, en series kunnen soms wel een jaar duren, voordat het bij ons wordt uitgezonden.

Daaraan verbonden is de snelheid van het internet. Dat moet snel zijn, en stabiel. Waarom? Het blijkt dat veel gebruikers van alles in 1 pakketten, de allernieuwste films en afleveringen van series gewoon graag via, vaak een ilegale, stream bekijken. Net als overigens diverse sportwedstrijden.

Iedereen die dat doet weet natuurlijk dat dat niet is toegestaan, en zelfs strafbaar, want de makers van films en series worden daar niet voor betaald.

Tot nu toe werd daar weliswaar in het buitenland tegen opgetreden, maar haast niet in Nederland, want stichting Brein kon immers niet weten of je je daar ook schuldig aan maakte.

Daar lijkt nu toch verandering aan te komen.

Popcorn Time

Een populaire manier om films en series te kijken, is het programma Popcorn Time. Hiermee kan je films en series downloaden, en de delen die je gedownload hebt, kunnen weer door andere gebruikers van Popcorn Time gedownload worden.

En dat laatste is nu vooral het probleem. Het illegaal downloaden is op zich niet zo’n heel groot probleem, dat wordt oogluikend toegestaan, hoewel het natuurlijk niet mag. Het aanbieden van films en series, voor download, is echter streng strafbaar.

Iedereen die Popcorn Time gebruikt, maakt zich dus automatisch strafbaar wegens downloaden, althans het aanbieden.

In Duitsland wordt streng tegen de gebruikers opgettreden, en daarvan is nu voor het eerst ook een Nederlandse student slachtoffer geworden. Hij kreeg een naheffing in de brievenbus van meer dan duizend euro. Het kijken van 5 afleveringen van The Vampire Diaries, was voor de producent, Warner Bros, aanleiding om de rekening te sturen, en dit bedrijf staat volledig in haar recht.

Loop dus dit risico niet. De meeste aanbieders van alles in 1 pakketten, bieden een ruime keuze aan films en series, op sommige kanalen worden de afleveringen uit Amerika, een dag later uitgezonden, en anders kan je altijd nog legaal kijken via aanbieders als Netflix of Amazone.

En anders, een jaartje wachten is goedkoper dan een rekening moeten betalen van soms duizende euro’s.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op