Blog

UPC krijgt toestemming van Europa om Ziggo over te nemen

15 oktober 2014 / Algemeen / Door Anthonie

Liberty Global krijgt toestemming om Ziggo over te nemen, dat heeft het moederbedrijf van UPC van de Europese Commissie te horen gekregen. Eerder ontstonden er zorgen over de concurrentie, maar dankzij toezeggingen van Liberty Global is Europa nu akkoord. De kans is daardoor zeer groot geworden dat de twee grootste kabelaars in Nederland inderdaad samen zullen gaan en er een partij ontstaat die 90% van de Nederlandse dekking in handen heeft. De aandeelhouders van Ziggo hebben hier een laatste stem in, indien minimaal 80% akkoord gaat zal de overname plaatsvinden.

Ziggo blijft als merknaam behouden

Liberty Global maakte eerder al bekend dat het bedrijf de nieuwe kabelaar de naam Ziggo mee wil geven, waardoor die merknaam behouden zal blijven. Het lijkt erop dat Liberty Global de naam sterker inschat dan die van haar eigen dochter UPC. Het is echter nog niet bekend op welke termijn het moederbedrijf de bedrijven samen zou willen voegen. Momenteel bestaat er officieel geen concurrentie tussen de bedrijven, ze hebben immers beiden hun eigen werkgebied in Nederland. Toch zou bijvoorbeeld de publieke omroep of RTL een veel meer machtige kabelaar tegenover zich krijgen, waardoor er zorgen bestonden over de concurrentie.

Liberty Global verkoopt Film1

Liberty Global heeft de Europese Commissie enkele toezeggingen moeten doen, om een fiat te verkrijgen voor de overname. Het gaat bijvoorbeeld om de verkoop van Film1, omdat de Europese Commissie vond dat Liberty Global hiermee te sterk zou worden op de markt voor betaalzenders. Ziggo is namelijk het bedrijf achter de Nederlandse tak van HBO, een belangrijke concurrent voor Film1. Er zou dan teveel macht ontstaan ten opzichte van de makers van films en series.

Aanvullende beloften door Liberty Global

Ook heeft Liberty Global bijvoorbeeld toe moeten zeggen dat het voldoende netwerkcapaciteit beschikbaar zal houden voor concurrerende diensten, zoals Netflix. De komende acht jaar mag Liberty Global bovendien geen eisen meer stellen aan de omroepen die het doorgeeft via het eigen TV-pakket, over het opzetten van de steamingdiensten. Momenteel maakt Uitzending Gemist bijvoorbeeld bewust gebruik van een relatief lage doorgiftekwaliteit, om de kabelaars aan de andere kant tevreden te kunnen houden. Liberty Global ontkent dit zelf, maar mag voorlopig dergelijke afspraken dus ook niet meer maken. Wanneer de daadwerkelijke overname eventueel plaats zou vinden is nog niet bekend, maar Liberty Global en Ziggo hebben in ieder geval een belangrijke drempel weten te nemen door het fiat te krijgen van de Europese Commissie.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op