Blog

Glasvezel in De Fryske Marren dankzij burgerinitiatief

12 november 2015 / Algemeen / Glasvezel nieuws / Door Anthonie

De Stichting DFMopGlas maakte onlangs een start met het plan om een glasvezelnetwerk te gaan realiseren, door de dorpscoördinatoren van de gemeente De Fryske Marren te presenteren. De stichting is voornemens een glasvezelinfrastructuur aan te gaan leggen in heel de gemeente. De start zal plaatsvinden in het buitengebied, dat voor de reguliere aanbieders tot nu toe onrendabel gebleken is. De op te richten coöperatie zal het netwerk in eigendom krijgen, deelnemen is mogelijk door nu lid te worden van dat samenwerkingsverband.

Snelle internetverbinding

Een groep inwoners van de De Fryske Marren houdt zich al jaren bezig met onderzoek naar de mogelijkheden voor een toekomstbestendig, kostenefficiënt en vooral snel internet voor iedereen. Glasvezel blijkt de meest geschikte technologie. Voorzitter van de stichting Jaap Bosma uit Terkaple laat weten dat de verbinding in de buitengebieden van erg slecht is, terwijl een modern gezin of een bedrijf daar eigenlijk niet meer zonder kan. Zowel bewoners, boeren als bedrijven uit de buitengebieden in de verschillende dorpen klagen steen en been over de matige internetverbinding. Met de komst van een eigen glasvezelnetwerk moet daar verandering in komen en moet De Fryske Marren weer op alle fronten mee kunnen doen.

Mobiliteit voor de toekomst

Anja Rombout is secretaris van de Stichting DFMopGlas en geeft aan dat snel internet de mobiliteit voor de toekomst betekent. We halen steeds meer voorzieningen naar ons toe dan dat we er zelf heen gaan, waardoor het van belang is dat er een snelle internetverbinding beschikbaar is. 40% van Nederland heeft reeds de beschikking over een glasvezelaansluiting, al gaat het vooral om mensen in de dichtbevolkte gebieden. Marktpartijen als KPN houden de boot voorlopig af vanwege de hoge kosten per aansluiting, vandaar dat de stichting er binnen de De Fryske Marren zelf een start mee wil maken.

Goedkoper internet

Volgens Jaap Bosma is een netwerk op basis van glasvezel verreweg het snelst, meest betrouwbaar en bovendien het meest toekomstbestendig. Daarnaast ontstaat er een eigen ongedeelde verbinding, een download- en uploadsnelheid die gelijk zijn aan elkaar en meerdere dienstenaanbieders voor internet, TV en bellen. Dit maakt het onderling vergelijken mogelijk, waardoor glasvezel in de toekomst goedkoper zal worden dan de alternatieven zoals ADSL en de kabel. Bovendien wordt het netwerk eigendom van de coöperatie, waardoor de zeggenschap over het glasvezel binnen de gemeente De Fryske Marren blijft.

Overleg in De Fryske Marren

DFMopGlas heeft op 5 november bekend gemaakt dat het een start wil gaan maken met het glasvezelnetwerk en de concrete plannen die daarvoor nodig zijn. De dorpscoördinatoren zullen in overleg gaan om de plannen vorm te geven. Vervolgens worden er een aantal Plaatselijke Belangen uitgenodigd om ook politieke steun te kunnen creëren, zodat er een breed draagvlak ontstaat voor glasvezel in De Fryske Marren. De bewoners zijn de volgende groep die informatie zullen ontvangen, de plannen zullen hen worden voorgelegd om vervolgens twee proefgebieden aan te wijzen en daar aan de slag te gaan met de aanleg van het netwerk voor glasvezel internet.

2
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
1 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
AnthonieL.v.d.Weide Recent comment authors
  Subscribe  
nieuwste oudste meest gestemd
Abonneren op
L.v.d.Weide
Gast
L.v.d.Weide

Wat worden de kosten voor aanleg zowel als gebruik’
En kunnen we af van de huidige provider?