Blog

Wifi versterker

01 september 2017 / Algemeen / Door Anthonie

Een Wifi versterker is de beste oplossing als je een zwak Wifi signaal hebt, bijvoorbeeld in huis of woning.

Dat komt omdat het signaal te lange afstand moet afleggen tussen de router waar het draadloze netwerk in jouw huis of woning wordt uitgestraald, en het apparaat dat je via WLAN probeert te gebruiken.

In sommige gevallen kan in dat geval al 10 meter een afstand zijn waardoor het signaal veel zwakker wordt.

Waarom dat gebeurt kan verschillende oorzaken hebben, waarbij je er eigenlijk altijd van uit kunt gaan dat de router een goed signaal afgeeft. Dit is het kastje dat via een aansluiting op bijvoorbeeld de kabel, er voor zorgt dat het internetsignaal wordt omgezet in een signaal voor WLAN. WLAN waarmee je in het eigen huis of in de eigen woning draadloos kunt internetten.

Meestal werkt dit binnen enkele meters van de router perfect. De afstand is kort, en binnen deze korte afstand zijn geen storende elementen te vinden. Ook de laptop, tablet of computer met een kabel verbinden aan de router zorgt in dat geval voor een sterk signaal om te kunnen internette,

Het ligt dus niet aan de apparatuur die je van de internetprovider hebt gekregen. Dit had de reden kunnen zijn als je ook geen of nagenoeg geen verbinding tot het internet had door verbinding van de computer met de router via een kabel.

Heb je dus problemen met het draadloze internet, controleer dit dan ook altijd door een kabelverbinding te maken.

In slechts 1% van alle probleemgevallen ligt de oorzaak bij deze internetprovider, of aan de router. In dat geval dus contact opnemen met de internet / alles-in-1 provider, of een andere router kopen.

Dat wil dus ook zeggen dat in 99% van de gevallen de oorzaak van het probleem elders ligt. (Heb je wel een verbinding maar valt de internet snelheid tegen? Doe dan eerst een speedtest)

Deze oorzaken kunnen echter veelzijdig zijn. De drie meest voorkomende oorzaken zijn.

1. Te veel apparaten die gebruik proberen te maken van het WLAN.
Bij de meeste providers is dit aantal tot 4 apparaten beperkt, die gelijktijdig gebruik kunnen maken van het WLAN. Loggen er meer apparaten in wordt als het ware de verbinding overbelast. Het resultaat is dat ÈÈn, of meerdere apparaten geen verbinding met het WLAN en dus niet met het internet kunnen maken.

Daar valt op zich weinig aan te doen. De meeste providers leveren geen mogelijkheid om meer apparaten te koppelen aan de router of het WLAN. Je kunt echter in dat geval natuurlijk wel zelf een eigen router kopen, maar hou er rekening mee dat dat niet bij alle providers mogelijk is.

2. Er staan dikke muren of ander storende elementen in de weg.
Dit probleem kom je vaak in vooral oudere huizen tegen. De muren, waarin vaak ijzer is verwerkt, laten slechts gedeeltelijk of helemaal geen signaal door.

Buiten verhuizen valt daar weinig aan te doen. Het enige dat nog geprobeerd kan worden is het verplaatsen van of de computer, tablet, enzovoorts, of verplaatsing van de bron van het WLAN. De router dus.

Zorg er dus voor dat er geen obstakels zijn die het WLAN-signaal kunnen blokkeren. Een goede optie om dit probleem te verminderen om geheel weg te nemen is het gebruik van zogenoemde Wifi versterkers.

3. Teveel WLAN netwerken in de direct omgeving
Je bent natuurlijk niet de enige die thuis een eigen WLAN heeft. En deze WLAN’s kunnen elkaar overlappen. Bij dit overlappen krijgt als het ware het sterkste signaal de voorkeur, maar vaak kun je niet inloggen op een ander WLAN dan het eigen.

Dit probleem komt vooral in grote en kleinere Nederlandse steden voor. Dat wil zeggen, wonen veel mensen op een kleine oppervlakte, dan zijn er ook veel verschillende netwerken.

Ook dit probleem kan nagenoeg altijd met een Wifi versterker worden opgelost.

Wi-Fi versterker

wifi versterker

Dit zijn kleine kastjes die je vaak rechtstreeks in het stopcontact steekt. Via de bijgeleverde software en gebruiksaanwijzing inloggen op het WLAN en het Wifi signaal wordt versterkt.

Je kunt deze kleine apparaatjes, die al vanaf een paar tientjes te koop zijn in twee soorten onderverdelen.

WLAN versterken

Versterkers die het daadwerkelijke WLAN-signaal versterken, en waarbij je dus als het ware nog steeds gebruik maakt van het originele signaal. Daarbij moet je rekening houden met een maximale overbruggingsruimte van ongeveer tien meter.

Dat wil dus zeggen dat je een dergelijke versterker om de tien meter moet gebruiken. Bij een lengte tussen de router en het apparaat waarmee je wilt internetten van 2 Wifi versterkers plaatsen. Het aantal Wifi versterkers dat je kunt gebruiken is vaak wel tot maximaal twee beperkt. Meer zal zorgen voor een groot signaalverlies, hetgeen nog meer problemen zal veroorzaken.

Via electriciteitsnet

Een nieuwere methode zijn de versterkers die het WLAN-signaal, of het oorspronkelijke internetsignaal van de router, dus de verbinding via een kabel naar de router en dus het internet, versterken via het elektriciteitsnet.

Dat is op zich wel een ideale methode, die gebruikt kan worden binnen ieder afgesloten elektriciteitskring. Iedere woning heeft een eigen kring, normaliter.

Daarbij kun je op zich weer voor twee verschillende methoden kiezen. De versterking van het signaal waarmee je computer of laptop via een kabel kunt verbinden, en het versterken van het WLAN-signaal, waarmee in een compleet andere kamer een nieuw WLAnNwordt gemaakt.

Je kunt dus bij deze methode kiezen of je draadloos wilt werken, of niet.

In beide gevallen is het signaal goed, hoewel we er wel bij moeten vertellen dat in huizen met oude kabels voor de elektriciteit er ook wel eens storing kan optreden.

Het voordeel van deze methode, en dan vooral het versterken van het signaal door een geheel nieuw WLAN te maken in een andere kamer, is dat er ook geen overbelasting kan ontstaan doordat er te veel apparaten proberen in de loggen op het WLAN. Je kunt dus als het ware op deze manier een nieuw WLAN maken waardoor de helft op het nieuwe WLAN en de helft op het oude WLAN inlogt.

Bovendien is er geen beperking via deze methode wat afstand tot de router betreft, nog het aantal Wifi versterkers dat je wilt gebruiken. Je kunt dus gerust voor iedere kamer een dergelijke versterker kopen. maar we moeten er wel bij vertellen dat deze versterkers een stuk duurder zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *