Blog

Wat is 4K TV?

09 april 2017 / Algemeen / Door Anthonie

Ongetwijfeld heb je er wel eens van gehoord “4K televisie”. Je ziet het voorbij komen in de reclames van de Mediamarkt, via Netflix en zelfs Youtube biedt het aan.

Wat is 4K

Wat is 4K TV nu eigenlijk?

4K wordt ook wel Ultra HD genoemd en zegt iets over de beeldkwaliteit. Een TV toestel is opgebouwd uit pixels en de vuistregel is: Hoe meer pixels in een bepaald oppervlakte hoe scherper het beeld.

Wat zijn pixels en hoeveel pixels moet een TV hebben?

De kans is groot dat je nu over een full HD televisie beschikt, zo’n full HD tv heeft een resolutie van 1920 x 1080 pixels.

Concreet:

Horizontaal bevat een full HD tv 1920 lichtpuntjes en verticaal 1080. Het gehele toestel bestaat dus uit 2073600 lichtpuntjes. Elk lichtpuntje brand onafhankelijk en op deze manier wordt de content op het televisie toestel. weergegeven.

Hoeveel pixels heeft een 4K tv?

Dit is het beste uit te leggen aan de hand van een plaatje, aanschouw:

Wat is 4K

Een Ultra HD toestel heeft met een resolutie van 3840 x 2160 vier keer zoveel pixels als een Full HD tv. Zoals je ziet past het Full HD blokje viermaal in de 4K scherm.

Heeft een 4K TV zin?

Deze vraag kan je niet zo 1,2,3 beantwoorden het is namelijk afhankelijk van 2 factoren:

  1. Hoe dicht je op de TV zit.
  2. Wat de grote van de televisie is.

Wanneer je een 40″ televisie hebt zou je het verschil kunnen zien als je op 2 meter afstand van de TV zit. Zit er (zoals vrijwel iedereen) een grotere afstand tussen de bank en de televisie, dan heeft 4K weinig tot geen meerwaarde.

Wanneer dan wel?

Als wij gaan kijken naar de grotere TV modellen vanaf 55 inch gaan wij sneller de voordelen van het 4 maal scherpere beeld zien. Kortom: Hoe groter de TV hoe meer behoefte je zal hebben aan 4K beeld.

Hoe kan dat?

Zoals je inmiddels weet bestaat een TV scherm uit lichtpuntjes, maar het is fout om enkel naar de hoeveelheid pixels te kijken. Belangrijker is het om te kijken naar het zogeheten PPI (Pixels per inch). Dit verteld ons wat over de pixeldichtheid (aantal lichtpuntjes in één inch). Een 20″ full HD televisie zal dus scherper lijken dan een 65″ televisie met dezelfde resolutie, dit komt dus omdat het oppervlakte waar de zelfde hoeveelheid pixels op worden weergegeven groter is.

Ja, ik wil een 4K TV waar moet ik nog meer rekening mee houden?

Naast het televisie toestel zelf is het natuurlijk ook belangrijk dat de content in 4K is, anders heb je natuurlijk niets aan de TV. Momenteel zijn er nog geen alles-in-1 of internet en TV providers die ultra HD televisie beeld doorgeven.

Wat is er dan wel in 4K?

Zogeheten OTT (over the top content) is al wel in ultra HD beschikbaar, denk hierbij aan streamingdiensten als Netflix en Videoland. Let er wel op dat niet elke film of serie in deze kwaliteit beschikbaar is, het is natuurlijk wel zo dat deze ultra HD content steeds verder wordt uitgebreid.

Wanneer kan ik dan ultra HD televisie dan wel beschikbaar?

Dan moeten er nog 3 dingen gebeuren:

  1. Beeldkwaliteit dat vier keer zo scherp is vraagt ook om vier keer zoveel data. De providers moeten ervoor zorgen dat hun netwerk hier klaar voor is.
  2. De huidige TV-ontvangers zijn nog niet klaar voor 4K beeld. Er zullen dus nieuwe TV-ontvangers ontwikkeld en uitgedeeld/verkocht moeten worden. (Lees ook dit artikel over 4K televisie bij KPN)
  3. En last but not least, de grotere aanbieders zoals de NPO, SBS en RTL moeten hun content ook beschikbaar stellen in 4K, anders is er immers niets om door te geven.

 

Samenvattend

  • 4K is vier keer scherper dan Full HD
  • Verschil is alleen merkbaar bij grotere televisies
  • Ultra HD vooralsnog alleen te bekijken via diensten als Netflix, Videoland en Youtube.
  • Het kan nog wel even duren voordat live TV beschikbaar is in Ultra HD

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *