Glasvezel of kabel?

Glasvezel of kabel?

Je wilt snel internet, maar moet je nou kiezen voor glasvezel of kabel? Allereerst even kort het verschil uitgelegd:

  • Internet via de kabel is breedband internetverbindingen. Bij kabel internet verloopt het dataverkeer via de kabel van je televisienetwerk.
  • Glasvezel is een sterke dunne vezel van glas, waar met een hoge snelheid data door verstuurd wordt.

Wil je zeker weten of glasvezel bij jou geleverd wordt? Doe dan de glasvezel check

Kabel of glasvezel?

Internet via glasvezel is snel en kan wel oplopen tot 500 Mb/s. Internet via de kabel kan vandaag de dag ook al hoge downloadsnelheden halen tot 200 Mb/s. Het grootste verschil in je keuze voor kabel of internet zit in de uploadsnelheid. Bij glasvezel zijn de up- en downloadsnelheden gelijk. Dus heb je 100 Mb/s voor het downloaden, dan heb je ook 100 Mb/s voor het uploaden. Dat gaat dus even snel.

Bij de kabel ligt dat anders. Stel dat je daar een internetabonnement hebt met downloadsnelheid van 100 Mb/s dan ligt de uploadsnelheid vaak 10x zo laag. Je zit dan op 10 Mb/s uploadsnelheid.

Hoeveel snelheid heb je echt nodig?

Dus bij het kiezen tussen glasvezel of kabel is je eigen internetgebruik het belangrijkst. Ben je een zware internetgebruiker en wil jij snel films kunnen downloaden terwijl je aan het gamen bent? Dan raden wij je aan om te kiezen voor 50 Mbit/s of meer. De snelste glasvezel abonnementen met glasvezel internet van 100 Mbit/s en meer zijn voor de internetgebruiker die optimaal gebruik van het internet wil maken. Je kunt dan bijvoorbeeld in zeer korte tijd grote bestanden versturen of eindeloos films en series streamen. De snelste glasvezel abonnementen voorzien hierin, maar hier hangt dan ook een prijskaartje aan.

Overweeg dus altijd goed: hoeveel internet snelheid heb je echt nodig? Anders betaal je al snel teveel voor snelheid die je niet gebruikt.

Lees meer over voordelen en nadelen van per internetverbinding (ADSL, Kabel of Glasvezel).