Internet snelheid

Internet snelheid

De snelheid van het internet heeft veel invloed op het gebruikersgemak. Heb je traag internet dan duurt het downloaden van een film lang of loopt het kijken van een serie via Netflix continu vast. Of krijg je die ene belangrijke email niet snel genoeg de deur uit. Heel frustrerend natuurlijk! Maar wat kun je eraan doen? Let goed op bij het samenstellen van je internet abonnement welke internetsnelheid (zowel downloadsnelheid en uploadsnelheid) beloofd worden door de provider. Heb je het idee dat je niet de juiste internetsnelheid ontvangt? Dan adviseren wij je om je internetsnelheid te testen.

Downloadsnelheid

Wat is download snelheid? Met downloaden wordt bedoeld het binnenhalen van data. Die data wordt van internet afgehaald en zie je terug op jouw laptop, tablet of mobiel. Elke keer als je bijvoorbeeld een website bezoekt ben je aan het downloaden. Hoe sneller het gaat hoe hogere download snelheid je hebt jij je internet abonnement. Dus surfen op het web, Facebook berichten bekijken, WhatsApp berichten lezen, email binnenhalen, films of series on demand kijken, muziek luisteren via Spotify. Je bent dan continu gegevens aan het downloaden.

Upload snelheid

Met upload snelheid verstuur je zelf elke keer informatie. Je bent dan aan het uploaden. Denk aan het versturen van een email, WhatsApp berichten, een post op Facebook zetten, documenten versturen via WeTransfer. Hoe makkelijker dit gaat, hoe hoger je uploadsnelheid.

Snelheid internet per verbinding

De maximale snelheid die je kunt binnenhalen hangt af van je abonnement en wat de internetprovider je te bieden heeft. Elke provider geeft altijd per internetpakket aan welke internetsnelheid ze kunnen behalen.

  • Met ADSL haal je (afhankelijk van provider) maximaal 2 Mb* upload snelheid en 20 Mb download snelheid.
  • Met VDSL (het snelle zusje van ADSL) haal je een uploadsnelheid van 10 Mb en download van 100 Mb
  • Met de kabel haal je snelheden van 40 Mb uploaden en 500 Mb downloaden
  • Glasvezel kan download- en uploadsnelheden halen tot 1000 Mb/s

In onze vergelijker kun je eenvoudig zie welke soort internetverbinding op jouw adres beschikbaar is. Met de filters kun je de up- en downloadsnelheid aanpassen naar jouw wensen.

Klik door op de link om meer te lezen over de voor- en nadelen van de verschillende soorten internetverbinding (ADSL, Kabel en Glasvezel).