Blog

Pas op met internetcriminelen

29 december 2016 / Algemeen / Door Anthonie

Internet is een ontzettend leuke uitvinding gebleken, waar je heel veel nuttige en leuke dingen mee kunt doen, zoals de meeste gebruikers dagelijks zullen ervaren.

Helaas zitten er ook minder leuke dingen aan het internet. Denk bijvoorbeeld maar eens aan de sociale media waar ook misbruik van wordt gemaakt om andere te pesten of onheus te behandelen en uitte schelden. Of bijvoorbeeld het nepnieuws dat de laatste maanden zelfs het echte nieuws heeft gehaald.

En natuurlijk de grote vloed aan spammails en mails met een virus of ransomware.

Alsof gewone spammails nog niet vervelend genoeg is, is natuurlijk een mail met een vervelend virus ook niet leuk. Maar daar kun je je tenminste nog tegen wapenen. Een goed virusscanner doet al wonderen. En dan zijn er nog de mails waar een programmaatje wordt meegestuurd, waarmee men probeert om bijvoorbeeld de inloggegevens voor telebankieren te achterhalen, ook wel Phishingmails genoemd.

Een beetje opletten, want de mails lijken soms net echt, moet je altijd, zeker met de wetenschap dat jouw bank nooit een mail zou sturen. Krijg je een dergelijke mail, klik dan nergens op, en open vooral het meestal bijgevoegde bestand niet. Als je deze simpele regels blijft volgen zul je hier nooit last van krijgen.

Wat anders is mails met ransomware. Eigenlijk is dat een klein bestandje dat al dan niet automatisch geopend wordt bij het binnenhalen van de mail. De naam zegt het eigenlijk al, met dergelijke software wordt je PC, tablet, laptop of mobiele telefoon gegijzeld. Je kunt er niets meer mee totdat het bedrag dat de criminelen eisen wordt betaald.

Iets wat je natuurlijk, mocht je getroffen zijn, nooit moet doen.Nooit betalen dus! Doe altijd gewoon aangifte, en er zijn genoeg experts die je computer weer benaderbaar kunnen maken.

Opvallend is wel dat het afgelopen jaar ruim 500.000 keer aangifte wegens dit soort praktijken werd gedaan. Vooral de wetenschap dat verreweg de meeste mensen die zo iets overkomt geen aangifte doen. Het werkelijk aantal slachtoffers van dergelijke internetcriminaliteit ligt dus vele malen hoger.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *