Blog

Online tv kijken wint aan populariteit

24 januari 2018 / Algemeen / Door Anthonie

Tien jaar geleden zaten we allemaal braaf achter de televisie. Sterker nog, televisie kijken was een van de populairste vrijetijdsbestedingen in ons land. Nu kijken we nog steeds massaal televisie, maar niet meer achter de traditionele tv. Meer en meer mensen gebruiken namelijk de computer, de laptop, de tablet of de smartphone om online televisie te kijken.

Traditioneel tv kijken minder in trek

Online TV

Uit onderzoek van Telecompaper in het Dutch Consumer Video Behaviour rapport, blijkt dat traditioneel tv kijken steeds minder in trek is bij de Nederlandse consument. Van de dagelijkse kijktijd wordt nog slechts 38 procent aan traditioneel tv kijken besteed. Onder traditioneel tv kijken verstaan we het bekijken van televisieprogramma’s, series en films via de kabel, glasvezel, koperdraad, satelliet en DVB-T. Volgens het onderzoek zitten we dus steeds minder achter de tv, maar kijken we nog altijd veel televisie. Hoe dit komt? We kijken onze favoriete series en films niet meer op de tv, maar op een ander apparaat.

Meer mensen kijken online tv

Dat we minder achter de tv zitten, heeft simpelweg te maken met het feit dat online video content meer aan terrein wint. Denk hierbij aan content op YouTube, maar ook aan de series en films op Netflix, Videoland en NLziet. Om deze series en films te bekijken, hoef je niet achter de tv te gaan zitten. Je neemt plaats achter je computer of pakt de laptop, tablet of smartphone en je bent klaar.

Uit het onderzoek van Telecompaper blijkt dat we ons gemiddeld 287 minuten per dag bezig houden met het bekijken van (online) video content. Ongeveer 110 minuten per dag kijken we naar traditionele programma’s, series en films op tv. De rest van de tijd zijn we vooral bezig met Netflix, YouTube, Videoland en NLziet. Van alle online videodiensten is Netflix het populairst in Nederland. Bijna een kwart van de Nederlandse huishoudens heeft een Netflix abonnement.

Veel programma’s online teruggekeken

Ook het terugkijken van eerder uitgezonden televisieprogramma’s wordt steeds populairder in Nederland. Zo worden websites als NPO Gemist, RTL XL en KIJK steeds meer bezocht. Niet om de online televisiegids te bekijken, maar om de uitzending van gisteravond terug te zien. Een voordeel van het online terugkijken van gemiste uitzendingen, is dat je zelf kunt bepalen wanneer je televisie kijkt. Heb je geen tijd om op de bank te ploffen als je favoriete programma wordt uitgezonden, dan kijk je het programma later gewoon terug.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *