Blog

Altijd goede Wi-Fi dankzij een mesh-netwerk

18 december 2018 / Algemeen / Door Anthonie

Wanneer je een alles-in-1 pakket koopt ontvang je hierbij over het algemeen ook een modem welke ook direct functioneert als wifi-router, zoals de Experia Box van KPN. Handig, want je kan direct aan de gang. Het nadeel is echter dat het signaal hiervan vaak niet heel krachtig is, waardoor het vaak voorkomt dat men op de bovenverdiepingen of buiten geen of slecht draadloos internet heeft.

Een mesh-netwerk als oplossing

Heb jij geen zin meer in haperende Netflix series of telkens de verbinding te verliezen terwijl je probeert te gamen? Dan is een mesh-netwerk dé oplossing voor jou. Bij een mesh-netwerk beschik je over meerdere netwerkapparaten in huis die onderling met elkaar communiceren. Op deze manier verdelen zij de belasting en zorgen ze gezamenlijk voor een totale dekking in je hele huis. Deze losse apparaten noem je nodes. Het systeem werkt op een vergelijkbare manier als een wifi-repeater, maar het signaal is vele malen sterker. Dit komt doordat een repeater direct moet ontvangen en verzenden, waar een mesh-netwerk dit splitst. Ben je dus op zoek naar een wifi-repeater? Dan is een mesh-netwerk over het algemeen een beter alternatief.

Om de exacte werking van mesh uit te leggen, verwijzen we je graag door naar meer informatie over wat mesh is.

Volledig draadloos

Naast altijd stabiel internet, is het grootste voordeel van een mesh-netwerk dat er geen kabels aan te pas komen, de verbinding blijft dus volledig draadloos. Uiteraard hebben ze wel stroom nodig. Daarnaast verlies je geen internetsnelheid, waardoor je ook boven op zolder je favoriete films kan blijven streamen zonder haperingen.

Een mesh-netwerk kopen

Koop je een mesh-systeem, dan sluit je gemakkelijk de routerunit aan op je huidige internetmodem, alle nodes kunnen vervolgens draadloos verbinding maken. Veel bekende merken zoals TP-Link, Linksys en Netgear produceren inmiddels mesh-oplossingen. Er dus een uitgebreide keuze in specificaties en design.

Om altijd optimaal bereik te garanderen, is het verstandig om eerst te weten wat de inhoud van je huis en tuin is. Bij ieder mesh-product wordt aangegeven hoe groot het bereik is in kubieke meters en wat een extra node hieraan toevoegt. Let er wel op dat je ruim rekent, gezien het signaal helemaal rondom uitgezonden wordt. Is het bereik toch niet goed genoeg? Dan kan je achteraf altijd nog extra nodes toevoegen aan je huidige netwerk.

Steeds meer netwerk nodig door smart home

Smart home is momenteel een van de snelst opkomende trends. Steeds meer mensen beschikken over een slimme thermostaat, streaming speakers zoals Sonos of zelfs als een Google Home spraakassistent. Om deze producten allemaal goed te laten werken, is er een krachtig WiFi-signaal nodig. Wil je dus van jouw huis ook een smart home maken? Dan is een goed WiFi-signaal absoluut een must.