5 tips voor een veilige online ervaring
13 september 2018 / Algemeen / Door Anthonie
In Nederland internetten we er met z’n allen wat vanaf. Het is niet voor niets zo dat Nederland dé koploper van Europa is op het gebied van internettoegang. In 2017 had maar liefst 98% van de Nederlandse huishoudens een of meerdere internetverbindingen, terwijl het Europees gemiddelde 87% was. Weet je echter wel genoeg over het gebruik van internet op een veilige manier? In dit artikel lees je enkele tips waarmee je je online ervaring wat betreft veiligheid kunt verbeteren. Zo houd je het online leven net zo leuk als het offline leven!
- Zorg voor de juiste firewall
Voordat je überhaupt aan de slag gaat met het wereldwijde web is het aan te raden om een paar punten op een rij te hebben. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je ten alle tijde over een goede firewall beschikt. Een firewall zorgt ervoor dat infecties en aanvallen van bijvoorbeeld hackers worden tegengehouden. Hierbij is het ook handig om te weten dat je een goed antivirusprogramma moet hebben. Het zijn namelijk niet alleen personen die jouw computer via internet kunnen aanvallen; zij kunnen ook software hebben gemaakt waarmee meerdere personen en/of bedrijven worden aangevallen. Met een kwalitatief antivirusprogramma houd je dergelijke software buiten jouw computer, zodat jij op een veilige manier kunt internetten.
- Controleer altijd het webadres
Surf je eenmaal op het wereldwijde web dan zijn er nog enkele punten waar je op moet letten. Heb je een website ingetikt en klopt er iets niet aan de naam of ben je doorgeleid naar een andere website, waardoor de naam van de oorspronkelijke website anders is? Dat is het moment wanneer je je browser af moet sluiten. Check altijd of de website waar je naartoe wilt gaan de juiste website is. Dit kun je doen door de website te googlen en de bovenste (of tweede of derde) hit te pakken. Oplichters en internetcriminelen proberen op diverse manieren via het internet gebruikers op te lichten, onder andere door je gegevens te stelen via een nep website of via een onbeveiligde website. Bekijk daarom altijd of er een slotje voor de URL staat, waarmee wordt aangetoond dat het een beveiligde verbinding is.
- Betaal online met je creditcard
Tegenwoordig is online shoppen én betalen niet meer weg te denken uit het dagelijkse leven. Hoe fijn en gemakkelijk is het dat je binnen een paar stappen een cadeautje kunt kopen voor je moeder of een internetaansluiting kunt betalen? Aanrader is om al je online aankopen te betalen met een creditcard. Waarom? Heel simpel: wanneer je online iets aanschaft met een creditcard dan zijn je aankopen automatisch verzekerd tegen diefstal, vernieling of verlies. Meestal geldt deze verzekering voor 180 dagen na aankoop. Is je bestelling bijvoorbeeld nooit geleverd of blijkt de webshop uiteindelijk nep te zijn, dan krijg je je geld gewoon terug. Dat is wel zo prettig én veilig! Geen idee welke creditcard je moet nemen? Kies altijd voor de pas die het beste bij jouw uitgavenpatroon past; verschillende creditcards kun je hier vergelijken.
- Te mooi om waar te zijn
Internet heeft veel te bieden: waar je ook op zoekt, je kunt vrijwel alles vinden. Dat geldt ook voor mooie deals omtrent dure kleding of diverse merkproducten. Ben je bijvoorbeeld altijd al op zoek naar die ene prachtige tas van dat ene dure merk? En zie je de tas ineens op een willekeurige website voorbij komen maar dan voor een paar honderd euro minder? Trap er niet in: wanneer bepaalde aanbiedingen te mooi lijken om waar te zijn, is dit ook vaak het geval. De cookies van je browser houden bij waar je op zoekt, waardoor advertenties en reclame automatisch wordt aangepast naar jouw zoekopdrachten. Het kan dus maar zo zijn dat je ineens een goede deal voorbij ziet komen. Check altijd eerst de betrouwbaarheid van de desbetreffende webshop, lees recensies en zoek meer informatie op over de webshop voordat je overgaat op het kopen van een item.
- Let goed op onbetrouwbare mails en links
In dit rijtje hoort natuurlijk ook ‘phising’ thuis. Internetcriminelen proberen aan de hand van zogeheten phising mails toegang te krijgen tot jouw (betaal)gegevens. Dit doen ze meestal met een mail die van jouw bank lijkt te zijn. Onthoud goed dat je bank jouw nooit om je pincode vraagt. In phising mails gebeurt dit wel vaak óf ze vragen je om je gegevens aan te passen en op een bijbehorende link te klikken. Doe dit nooit; kijk altijd de afzender van de mail na. Hoe professioneel een e-mail er ook uit kan zien, aan de afzender zie je direct of het jouw bank is of niet. Gelukkig zijn de meeste mailprogramma’s vandaag de dag heel alert op dergelijke mails. Meestal komen ze standaard in je spam terecht of in je inbox met een waarschuwing dat de mail eventueel phising kan bevatten.