Wat is eduroam?

Wat is eduroam?

Met eduroam (educational roaming) kunnen leerlingen en mederwerkers verbinding maken met het wifi-netwerk op elke onderwijsinstelling dat eduroam aanbiedt. Dit geldt niet alleen voor de Nederlandse, maar ook voor veel buitenlandse scholen. Door eenmalig met het gebruikersnaam en wachtwoord van de eigen onderwijsinstelling in te loggen, wordt er automatisch verbinding gemaakt met een eduroam netwerk als deze beschikbaar is.

Voordelen eduroam

Een eduroam verbinding heeft vele voordelen waar studenten en medewerkers van een onderwijsinstelling van kunnen profiteren. Deze voordelen zijn:

  • Internet verbinding bij de meeste onderwijsinstelling
  • Direct verbonden zonder opnieuw in te loggen
  • Beveiligde verbinding via authenticatieservers

Inloggegevens eduroam

eduroam

Wanneer er voor het eerst verbinding gemaakt wordt met het eduroam netwerk wordt er gevraagd naar een gebruikersnaam en wachtwoord. Deze inloggegevens zijn over het algemeen hetzelfde als die van het gebruikersaccount van de school. Ook wanneer er verbinding gemaakt wordt bij een andere onderwijsinstelling, dan waar de student of medewerker bij hoort blijven de inloggegevens gelijkt. Dit komt doordat alle eduroam verbindingen aan elkaar gekoppeld zijn doormiddel van authenticatieservers. Dat wil dus zeggen dat een student aan een hogeschool in Zeeland met zijn of haar inloggegevens verbinding kan maken met het eduroam netwerk bij een hogeschool in Groningen.

Dekking eduroam

Het eduroam netwerk wordt steeds vaker toegepast. Naast scholen is het ook steeds vaker beschikbaar op andere openbare locaties. Hier gaat het voornamelijk om diverse gemeentes, bibliotheken, ziekenhuizen en diverse overheidsorganen.