Blog

Sim only of combideal? Tips voor het vinden van de beste smartphone deal! (+rekenvoorbeeld)

07 oktober 2023 / Algemeen / Door Anthonie

Bij het kopen van een smartphone en het aanschaffen van een abonnement heb je eindeloze mogelijkheden uit merken, abo’s en opties. Wat is nu de beste keuze? Dat hangt af van tal van factoren. Om je een handje op weg te helpen vertellen we je meer over de voordelen van sim only en geven we je een rekenvoorbeeld om zelf te bepalen wat het voordeligst is.

Combideal versus sim only

In principe betaal je met een sim only abonnement een lager maandbedrag dan wanneer je voor een combideal kiest (smartphone + abonnement). Dat komt omdat je in het maandbedrag ook de smartphone aflost. Het kan een ideale keuze zijn als je liever niet ineens een groot bedrag voor de smartphone kwijt kunt zijn.

Toch kiezen veel mensen voor sim only, en wel om de volgende redenen.

· Smartphone is na afloop abo nog in prima staat: je hoeft niet per se een nieuwe telefoon te kopen als je nog tevreden bent met je huidige phone.
· Flexibiliteit: als je gebruik verandert pas je eenvoudig per maand aan, dat is vaak goedkoper dan over je vaste abo heen gaan.
· Geen negatieve BKR-registratie: omdat smartphone betaald wordt per maand zien banken dat als een lening, wat invloed kan hebben op hypotheekbedrag.

Wat is het voordeligst?

Of je onder de streep het voordeligst uitkomt met een sim only of combideal, hangt helemaal af van het moment en de aanbieding die bij de provider en de gewenste smartphone hoort. Dat vergelijk je als volgt:

Stap 1: Bekijk looptijd + maandbedrag van het abonnement + smartphone naar keuze.

Doe het maandbedrag vermenigvuldigen met het aantal maanden looptijd om tot het totaalbedrag van deze deal te komen.

Stap 2: Kijk naar losse prijs van toestel en de prijzen van sim only abonnementen

Zoek de losse toestelprijs op en doe de prijs voor het sim only abonnement vermenigvuldigen met dezelfde looptijd in stap 1.

Voorbeeld prijsvergelijking

Een smartphone van 969 euro kost in een 2-jarig abonnement 51 euro per maand met 15 GB en 120 belminuten. Sim only kost 10 euro per maand.

Stap 1: 51 euro x 24 maanden = 1224 euro
Stap 2: 10 euro x 24 maanden = 240 euro + 969 euro toestel = 1209 euro

Je kunt deze rekensom steeds toepassen met ieder toestel en abonnement. De prijzen van sim only vergelijken kan hier. Uiteraard kan de uitkomst verschillen per type abonnement en per provider, dus daar moet je toch echt even induiken op basis van jouw wensen.

Al sim only? Vergelijk je abonnement!

Als je momenteel al een sim only abonnement hebt en ook nog tevreden bent over je huidige smartphone, dan loont het alsnog om even te kijken of het elders goedkoper kan. Ook hier kan je de bovengenoemde vergelijker van ProviderCheck.nl weer inzetten, die je overigens ook kunt gebruiken voor het vergelijken van internet en tv op jouw adres.

Dat vergelijken is financieel gezien zinvol, omdat veel providers strooien met kortingen en welkomstaanbiedingen. Er is dus zeker een kans dat je minder kunt gaan betalen voor hetzelfde aantal data of zelfs meer.

Extra tip: veel internet providers geven ook korting op het sim only abonnement. Zo pak je nog eens extra poen mee als je deze twee aan elkaar koppelt. Bekijk het zelf en pak je voordeel!