Blog

Handige tips bij het kopen van een laptop

22 augustusus 2021 / Algemeen / Partnerblog / Door Anthonie

Handige tips bij het kopen van een laptop

We hebben in de geschiedenis van het internet nog nooit zoveel vanuit huis gewerkt als nu. De kans is ook nog eens heel groot dat thuiswerken een blijvertje is – uit onderzoek van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat menig bedrijf enthousiast is over thuiswerken. Dat betekent dat je als thuiswerker nu écht een goede laptop nodig hebt. Of dat je laptop door zoveel gebruik juist sneller aan vervanging toe is. Hoe je zo snel en eenvoudig mogelijk een nieuwe laptop koopt, lees je in dit artikel vol tips.

Bedenk het doel van de laptop

Voordat je een laptop koopt, is het goed om te kijken naar waar je het apparaat zoal voor gaat gebruiken. Een laptop voor werk aanschaffen heeft andere functies nodig dan een laptop waarop je vooral veel wilt gamen of streamen. Kijk daarom altijd eerst naar het doel van de laptop en pas daar je zoekopdracht op aan. Gebruik je je nieuwe laptop vooral om te mailen en te internetten? Dan is een laptop tot € 500 vaak al voldoende. De meeste laptops beschikken over deze basisfuncties. Vaak kun je binnen deze categorie ook nog eens veel korting scoren met aanbiedingen en kortingscodes. Neem een kijkje bij het aanbod van Dell en scoor voordeel op een laptop naar keuze. Liever een Apple laptop? Kijk dan eens naar een Refurbished Macbook.

 

Moet je echter aan de slag met foto- en videobewerking voor werk of hobby? Dan zit je al gauw in het duurdere segment, omdat je moet kiezen voor een laptop met een i5 processor (foto) of i7 processor (video). Een laptop waarop je vooral veel gaat gamen heeft in ieder geval een goede videokaart nodig om de graphics van een game goed tot z’n recht te laten komen. Bij de meeste webwinkels kun je eenvoudig op deze gebruiksfuncties filteren zodat je snel een duidelijk overzicht hebt met laptops die binnen jouw zoekopdracht vallen. Ideaal!

Zorg voor een goede match met budget en verwachtingen

Zoals je hierboven las, is een laptop die zwaardere taken moet uitvoeren vaak duurder. Het is dan ook belangrijk om je hierop in te stellen. Over het algemeen geldt het namelijk zo dat een laptop die je voor simpele taken gebruikt, zoals tekstverwerking en het versturen van mails, goedkoper is dan een laptop die zware bewerkingsprogramma’s moet kunnen laten draaien. Een krachtige laptop kost nou eenmaal meer, maar daar krijg je over het algemeen ook weer meer voor terug.

 

Verwacht dus niet dat je op een goedkopere Chromebook zware games in hoge kwaliteit kunt afspelen. Ga er ook niet vanuit dat een MacBook slechts een paar honderd euro kost (tenzij je voor refurbished gaat). Zorg dus altijd voor een goede match tussen je budget en je verwachtingen zodat je niet voor onaangename verrassingen komt te staan. Zo weet je ook direct waar je wel en waar je niet moet zoeken. 

Let op de aansluitingen op een laptop

Iets waar je misschien niet direct aan denkt bij het kopen van een laptop is letten op de aansluitingen op dat apparaat. Iedere laptop heeft aansluitingen, maar het verschilt heel erg per laptop hoeveel er dat zijn en wat voor een soort aansluitingen het precies zijn. Meestal heeft een grote laptop meer aansluitingen dan een kleine laptop. Kijk dus goed naar wat je nodig hebt – de meeste mensen gebruiken bij thuiswerken een extern beeldscherm, toetsenbord en muis. Daar heb je dus vaak al drie aansluitingen voor nodig; meestal twee USB en één HDMI-aansluiting. Dit kunnen ook andere aansluitingen zijn – kijk hiervoor ook naar je randapparatuur.

 

Moet je echter nog steeds voor werk veel onderweg zijn? En wil je juist daarvoor een laptop kopen? Dan is een grote laptop met veel aansluitingen helemaal niet nodig. Kijk in dat geval liever naar de grootte van de laptop en het doel waarvoor je de laptop wilt gebruiken. De meeste mensen gebruiken een laptop onderweg vooral om te mailen of teksten te tikken. Dat betekent dat je voor dat doel genoeg hebt aan een kleine laptop die niet al te zwaar is. Zo’n laptop kun je eenvoudig meenemen en dragen.

Check reviews en beoordelingen

Met bovenstaande tips moet je in ieder geval al flink wat laptops hebben weggestreept en een aantal over hebben gehouden. Dat betekent niet dat het eenvoudig is om daar een laptop uit te kiezen. Daarom is het aan te raden om altijd meer informatie te zoeken over een aantal laptops. Heb je er bijvoorbeeld twee of drie op het oog? Zoek dan naar reviews en beoordelingen van die laptops en begin met vergelijken. Welke laptop kan in jouw situatie meer bieden voor welk geld?

 

Een ander voordeel aan het lezen van reviews is dat je op die manier vaak ook te weten komt of mensen op langere termijn nog tevreden zijn met de laptop. Dat weet je natuurlijk nooit wanneer je een laptop aanschaft. Er zijn tot slot ook websites die per laptop alle kenmerken en specificaties omschrijven waarbij je de plus- en minpunten leest. Ook dat is handig bij het kopen van een laptop.