Wat is glasvezel?

Wat is glasvezel?

Glasvezel is als het ware een dunne sterke draad van glas waardoor data met een hoge snelheid verstuurd wordt. De informatie wordt via een laserlicht door deze glasvezel verstuurd. Het signaal dat door de vezel van glas gaat is dus via licht. Simpel gezegd gaat dat licht heel snel aan/uit/ aan/uit. Hoe sneller het laserlicht knippert hoe sneller de nodige informatie verstuurd wordt.

wat is glasvezel

Voordelen glasvezel

Er zijn veel voordelen aan glasvezel verbonden. Zeker als je al je dataverkeer (denk aan internet, televisie en bellen) via glasvezel laat verlopen.

Snelheid glasvezel

Het eerste (en meeste bekende) voordeel is de glasvezel snelheid. Omdat de lichtsignalen via de vezel elkaar zo snel kunnen opvolgen is glasvezel internet razend snel. De internetsnelheid via glasvezel kan wel oplopen tot 500 MB.

Uploaden en downloaden

Het up- en downloaden via een glasvezel verbinding gaat met hetzelfde gemak. Via de glasvezelverbinding is er geen verschil meer tussen upload- en downloadsnelheid. Heb je een downloadsnelheid (binnenhalen van data) van 200 MB, dan is je een uploadsnelheid (versturen van data) ook 200 MB. Bij andere verbindingen (ADSL of kabel) heb je altijd een lagere uploadsnelheid dan downloadsnelheid.

Minder storingen met glasvezel

Onderzoek naar de ervaringen met glasvezel tonen aan dat gebruikers veel minder last hebben van storingen. De betrouwbaarheid van de internetverbinding, de digitale beeldkwaliteit en de telefoonverbinding scoren goed.

Geen verlies

De data die verstuurd wordt gaat even snel, zonder verlies. Het maakt dus niet uit hoeveel mensen er in het huishouden tegelijk op het glasvezelnetwerk zitten.

Er zitten vele voordelen aan de glasvezelverbinding. Twijfel je nog? Lees dan meer over glasvezel of kabel?