Waarom valt draadloos internet steeds weg?
Een draadloze wifi verbinding die weg valt, een behoorlijk irritant fenomeen. Je kijkt naar een serie via Netflix en juist op het spannendste moment stopt het beeld, krijg je het laadbalkje te zien en blijft het scherm hangen op 25%. Of je bent net een vriend aan het inmaken met een potje Fifa terwijl je Playstation de verbinding verliest. Zomaar twee voorbeelden van een haperend draadloos wifi signaal. Gelukkig is dit te verhelpen!
Slechte router
Een van de meest voorkomende oorzaken is een falende router en dat zijn voornamelijk de routers die gratis met een internet abonnement meegeleverd worden. Maar dit zijn ook routers met een leeftijd van 4 jaar of ouder en de budget routers van de electronica gigant. De kwaliteit van deze routers zijn een stuk minder en zullen daarom sneller storingen vertonen. Overweeg je een nieuwe router aan te schaffen? Houdt de volgende tips dan in je achterhoofd:
- Zoek naar een router met dual-band of (wanneer je thuis veel draadloze apparaten hebt) tri-band technologie. Dit staat altijd op de doos.
- Koop een router van een goed merk zoals Netgear, Apple of Asus.
- De prijs van een goede router zit meestal rond de 150 euro.
In sommige gevallen (voornamelijk met een glasvezel abonnement) is het niet mogelijk je nieuwe router rechtstreeks op het modem aan te sluiten en moet je de nieuwe router dus achter de oude plaatsen. Houdt in dit geval rekening met het volgende:
- Zet de wifi verbinding van de oude router uit.
- Sluit de nieuwe router altijd aan op een gigabit poort.
Update de software
In sommige gevallen kan het ook zijn dat de problemen veroorzaakt worden door de software. Om uit te sluiten dat het probleem komt door verouderde software op de router raden wij je aan deze altijd eerst te updaten. Vervolgens kan je kijken of er nieuwe updates zijn voor jouw Mac of Windows pc. Dit kan het uitvallen op het desbetreffende apparaat verhelpen.
Drukke kanalen
Een ander probleem kan zijn dat je in een gebied woont waar veel draadloze wifi verbindingen beschikbaar zijn, hierdoor kan het zijn dat veel wifi verbindingen op het zelfde kanaal zitten en daarom storen.
2.4Ghz signaal
Oudere computers en routers kunnen enkel gebruik maken van het oude 2.4Ghz signaal, dit signaal heeft een beperkt aantal kanalen en is daarom gevoeliger voor storingen wanneer er veel verbindingen aanwezig zijn. Normaal gesproken kiest de router zelf een kanaal die het minst bezet is maar in sommige gevallen kan het helpen zelf handmatig een kanaal te kiezen. Met apps als Wifi Analyzer en Network analyzer kan je zelf zien welk kanaal het minst bezet is en hier de instellingen in de router vervolgens op aanpassen.
5Ghz signaal
De meeste routers tegenwoordig hebben dual-band technologie dat wil zeggen dat ze 2 signalen uitsturen: een 2.4Ghz signaal en een 5Ghz signaal. Het voordeel van het 5Ghz signaal is dat deze een stuk sneller is en minder gevoelig voor storingen is.
Afstand tot de router
Ook kan de afstand een probleem veroorzaken, wanneer de router te ver verwijderd is van het apparaat kan het signaal weg vallen. Er is geen standaard regel in meters met betrekking tot de maximale afstand dit is namelijk afhankelijk van de dikte van de muren, type van de router en uiteraard de hardware van de telefoon, tablet of PC. In taakbalk (boven bij Mac, onder bij Windows) zie je een aantal streepjes bij het wifi icoontje staan, voor een stabiele verbinding moeten dit minimaal 3 streepjes zijn. Het beste kunnen dit natuurlijk 4 of 5 streepjes zijn. Wanneer dit 3 streepjes of minder zijn kan een Wifi-repeater uitkomst bieden.