Tv ontvanger: welke heb ik nodig?

Tv ontvanger: welke heb ik nodig?

Voor het ontvangen van een tv-signaal heb je een tv-ontvanger nodig. Elke provider zendt namelijk een eigen signaal uit, om dit signaal te ontcijferen heb je een ontvanger nodig. Zorg ervoor dat je een ontvanger hebt die het signaal van jouw aanbieder kan ‘lezen’. Want dat verschilt per provider.

Er bestaan veel benamingen voor hetzelfde apparaat. Met Tv decoder wordt hetzelfde bedoeld als Tv ontvanger of Tv receiver. Kortom, het apparaat dat je nodig hebt om het tv-signaal te kunnen ontvangen en te ontcijferen.

HD-decoder / HD-reciever

Bij HD zenders wordt het beeld in High Definition (HD) kwaliteit uitgezonden. Je kijkt dan naar scherper beeld met een hogere resolutie. Je hebt een HD-ready of full-HD decoder nodig om HD-tv te kunnen kijken. HD-decorders kunnen ook de gewone SD-kanalen ontvangen (andersom geldt dat niet). De HD ontvanger verbind je met een HDMi kabel aan je televisie.

CI+module met smartcard

Heel veel televisies hebben tegenwoordig een zogenoemde DVB-C-tuner. Hiermee kun je digitale tv via de kabel ontvangen. Je hebt dan geen losse decoder meer nodig. Handig, want dat scheelt ook weer een extra afstandsbediening. Om het digitale tv signaal te ontgrendelen heb je een CI+module nodig. De CI+ is een platte insteekkaart waar de smartcard van de provider in gaat. Veel televisies hebben een CI+ Ready aansluiting in de tv zitten.

Interactieve Tv ontvanger

Wil je graag Programma Gemist, films opnemen of via Apps tv kijken dan kies je voor interactieve tv. Hier heb je een aparte decoder met een ingebouwde harde schijf voor nodig. Een interactieve tv ontvanger / settopbox kun je via je aanbieder krijgen. Afhankelijk per aanbieder is het in bruikleen of tegen betaling.

Hoe kom je aan de juiste tv-decoder? Controleer altijd de specificaties bij de provider, want het verandert snel. Als je een nieuwe decoder moet aanschaffen dan kun je die kopen bij een

elektronica winkel of bij de aanbieder zelf. Sluit je een nieuw abonnement af, dan kun je vaak de receiver met korting kopen. Er zijn ook providers die een ontvanger in bruikleen geven