Blog

De voordelen van een VPN

29 september 2022 / Algemeen / Door Anthonie

Misschien heb je al eens gehoord van een VPN: een Virtual Private Network. Dat is een privé verbinding met een server, vaak in het buitenland, die je IP-adres maskeert en data versleutelt. Op die manier kunnen pottenkijkers niet met je meekijken. Je leent het IP-adres van de server, en daarmee valt je locatie niet te achterhalen. Waarom zou je zeker een VPN moeten gebruiken?

Internetten met een VPN is veiliger

Dat internetten met een VPN veiliger is, is misschien wel het grootste voordeel van het gebruiken van een VPN. Websites en apps hebben tegenwoordig allemaal trackers ingebouwd, waarmee ze data verzamelen. Die data wordt geanalyseerd en doorverkocht aan marketingbedrijven en advertentiebedrijven. Dat is precies de reden waarom je de hele dag advertenties voor kleding ziet, als je op Google op zoek bent geweest naar een nieuwe trui.

Door een VPN te gebruiken, wordt die data niet aan jou gekoppeld. Daardoor blijft jouw data veilig en anoniem. Dat is ook handig tegen bijvoorbeeld hackers, die niet meer met je mee kunnen kijken. Alle data die je ontvangt en verzendt is versleuteld, dus er is geen chocola van te maken. Op die manier surf je veilig en anoniem online.

Geblokkeerde diensten ontgrendelen

Niet overal ter wereld zijn dezelfde diensten beschikbaar. Zo kun je bijvoorbeeld geen NPO kijken als je op vakantie bent in Spanje of Frankrijk. Dat heeft te maken met de auteursrechten. De NPO of Netflix heeft alleen rechten om hun content in bepaalde landen te tonen. Wanneer je een VPN gebruikt, kun je dit omzeilen.

Streamingdiensten en andere geblokkeerde diensten controleren namelijk je IP-adres. Aan de hand van dit adres bepalen ze je locatie. Ben je niet in Nederland? Dan krijg je geen toegang tot de content. Daarom is het handig te kiezen voor een VPN-aanbieder die ook verbindingen met Nederland aanbiedt. Terwijl je in het buitenland internet, lijkt het net alsof je gewoon thuis in Nederland bent. Daardoor kun je op vakantie alle diensten die je hier ook gebruikt, gewoon blijven gebruiken.

Censuur voorkomen

Vrij internet is niet vanzelfsprekend. In sommige landen gelden strenge censuurwetten. Denk bijvoorbeeld aan China of Rusland. Zo kun je in bepaalde landen bijvoorbeeld geen Instagram openen. En wat dacht je van het nieuws van de NOS lezen in China? Dat kun je wel vergeten. Door voordat je op reis gaat een VPN te installeren, kun je die blokkades omzeilen.

Ook hier is het IP-adres en je locatie weer leidend. Als het lijkt alsof je vanuit Nederland internet, kun je gewoon de diensten gebruiken en de geblokkeerde websites bezoeken. Niet in alle landen is het legaal om een VPN te gebruiken. Controleer dat dus eerst, voordat je je VPN opstart. Je wilt immers geen wetten breken, met alle gevolgen van dien.

Zakelijke VPN: alle diensten op een plek

Een VPN heeft van oorsprong een zakelijke functie. Het werd vroeger vooral gebruikt in bedrijven, om alle bedrijfsapplicaties op één plek te zetten. Tegenwoordig zijn zakelijke VPN’s nog steeds actief. Je kunt alle applicaties die je op kantoor tot je beschikking hebt, dan ook thuis openen, mits je met de VPN verbonden bent.

Dat is een stuk veiliger werken. Je hoeft bijvoorbeeld niet je verbinding bloot te stellen aan diensten als Zoom, maar kunt gewoon het interne vergaderprogramma gebruiken. Met een zakelijke VPN kan de IT-beheerder op het werk ook bepalen welke websites en diensten je kunt gebruiken, waardoor er een minder grote kans is dat het bedrijf wordt gehackt of er data word