Blog

Ziggo lanceert HD-zenders met variabele bitrate

29 januari 2015 / Algemeen / Door Anthonie

Nog niet zo lang geleden koos het moederbedrijf achter UPC er voor om de provider Ziggo over te nemen. De fusie tussen de twee kabelaars brengt niet alleen allerhande financiële en praktische voordelen met zich mee, daarnaast zullen ook technische veranderingen de kop opsteken. De redacteurs van TotaalTV lieten bijvoorbeeld weten dat Ziggo in eerste instantie claimde dat er geen wijzigingen zouden worden doorgevoerd in de doorgifte van de HD-kanalen. De woordvoerder van het bedrijf is daar inmiddels op teruggekomen.

Op vandaag kan worden vastgesteld dat de tien belangrijkste HD-zenders van de NPO, RTL Nederland en SBS Broadcoasting ongewijzigd zijn gebleven. Andere kanalen die beschikken over een HD-weergave zijn recent echter voorzien van een variabele bitrate. In eerste instantie werd er voor het doorgeven van dergelijke zenders gebruik gemaakt van een vastgestelde bandbreedte van ongeveer 9Mbit/s. Op vandaag zou dat gebeuren tegen een bitrate van tussen de 6 en 12 Mbit/s.

De woordvoerder van Ziggo, namelijk Gradus Vos liet in een verklaring tegenover TotaalTV weten dat de variabele bitrate geen invloed heeft op de kwaliteit van de zenders. Het zijn de encoders die zelf zouden bepalen welke bandbreedte er nodig is om de kanalen uit te zenden. Wanneer er minder snelle beelden op je televisie worden weergegeven, dan kan daarvoor gebruik worden gemaakt van een lagere bitrate. Dit zorgt er voor dat de goede HD-kwaliteit gewoon behouden blijft. Wanneer de kijker er voor kiest om bijvoorbeeld een voetbalmatch of een tenniswedstrijd te volgen, dan zal de bitrate naar alle waarschijnlijkheid een stuk hoger komen te liggen.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op