Blog

Veilig internetten

21 april 2017 / Algemeen / Door Anthonie

Net als in het echte leven, heb je ook op internet verschillende bedreigingen waardoor het internet ineens een stuk minder plezierig kan worden.

In het echte leven bestaat bij veel mensen de angst voor een aanslag, kan er in huis of auto worden ingebroken, en zijn er helaas een aantal mensen die letterlijk en figuurlijk het geld uit de portemonnee proberen af te troggelen.

Eigenlijk is op internet exact hetzelfde mogelijk, maar voor criminelen in het allemaal nog veel makkelijker. Enerzijds om je geld afhandig te maken, en anderzijds is de kans dat deze criminelen gepakt worden veel kleiner. Daar komt dan nog bij dat je, en daar hoor je de laatste tijd steeds meer over, het slachtoffer kan worden van een regelrechte aanslag, we noemen dat vaak een hack. Daarbij wordt je dan niet lichamelijk slachtoffer, maar de computer, tablet of mobiele telefoon kan daar wel veel schade door ondervinden.

Laten we eerlijk zijn, dit hoort er vandaag de dag blijkbaar bij. Er wordt nagenoeg niets door de overheid of politie tegen gedaan. En dus is het zinvol daar zelf wat tegen te doen.

Dat kan enerzijds door een goede bescherming op de computer, de tablet of op de mobiele telefoon te plaatsen, maar anderzijds moet je ook zelf goed opletten. Opletten bijvoorbeeld welke mail je gaat openen en welke website je gaat bezoeken. Doe je dat, dan is de kans dat er iets gebeurt aanmerkelijk kleiner, maar zal helaas nooit helemaal verdwijnen.

Een goede bescherming

Een goede bescherming is helaas voor de meeste internetters nog niet standaard, maar dat zou het eigenlijk wel moeten zijn. Daarbij wordt er vaak op de computer wel een goede anti virus gebruikt, maar hebben weinig mensen een dergelijke bescherming op tablet of mobiele telefoon.

Dat is raar. Want meer dan de helft van de internetgebruikers surft over het internet met tablet of mobiele telefoon. En denk nu niet dat je dat niet nodig hebt omdat je bijvoorbeeld alleen maar berichten leest op Facebook. Want criminelen hebben de sociale media echt al ontdekt.

Een goed anti virus programma helpt al tegen een aantal bedreigingen.

Denk daarbij bijvoorbeeld aan virussen, ja de computer kan ook ziek worden, en phishing.

Phishing? Ja dat is een gemene manier die criminelen graag gebruiken om je gegevens afhandig te maken. En daarbij gaat het bijvoorbeeld om jouw bankgegevens zoals rekeningnummer en natuurlijk de beste manier om geld van jouw rekening af te kunnen boeken terwijl je daar zelf geen toestemming voor hebt gegeven.

Er wordt in dat geval een klein programmaatje op jouw computer, tablet of mobiele telefoon geplaatst. Dat kleine stukje software kijkt vervolgens hoe je betalingen doet via internetbankieren, en hopla weg is het geld van de bankrekening. Dit programmaatje wordt je bijvoorbeeld per mail toegestuurd, of wordt via het bezoeken van een mooi uitziende website geplaatst.

Ben je op deze manier besmet, dan valt er niets meer aan te doen. Gelukkig is er wel een afspraak met de banken, zodat in de meeste gevallen de schade wel bij de bank verhaald kan worden.

Eigenlijk is dit gewoon een virus, die de criminelen toegang geeft tot jouw gegevens. Een andere methode is het sturen van een mail, wat lijkt op een mail van jouw bank. Daarin wordt dan vaak gevraagd om in te loggen bij de bank, met natuurlijk een link naar de website waar je kunt inloggen. Je zult het misschien al raden, tijdens dit “inloggen” worden jouw logingegevens gestolen. De criminelen kunnen vervolgens bij de echte website van de bank inloggen en hebben toegang tot de rekening.

Daarbij moeten we natuurlijk wel vermelden dat de website die in de mail genoemd wordt, nooit de echte website van de bank is.

Hoe kun je dit zien? Eigenlijk heel simpel. De bank zal je namelijk nooit een mail sturen. Komt er dus een mail die lijkt op een mail van de bank, dan weet je vooraf al zeker dat dit een poging is tot phishing. Je kunt dat ook nog eens op een andere manier zien. Beweeg je de cursor over de link zonder hierop te klikken (hier staat het adres van de betreffende website) dan zie je normaliter rechtsonder op het scherm het adres staan. Dat zijn altijd rare adressen die niet met de bank te maken hebben.

Heb je een goede bescherming, bijvoorbeeld Norton of Kaspersky, dan krijg je bij een dergelijk mail meteen een melding dat het hierbij om een phishingpoging gaat. Gelijk de mail weggooien dus. Heb je een dergelijke bescherming niet en krijg je een dergelijke mail, kun je er dus van uitgaan dat dit soort mails nooit door de bank verstuurd worden. Niet openen dus, maar gewoon weggooien. Als je een beetje oplet kun je het zien, en je kunt altijd ook even naar de bank bellen voor de zekerheid.

Helaas kun je het niet altijd zien als je denkt op de website van de bank te komen, terwijl deze website een poging tot phishing is. Dat kun je eigenlijk alleen zien als je een goede bescherming hebt. In dat geval krijg je meteen een melding op het scherm en kun je het best meteen de betreffende website verlaten.

In beide gevallen, dus per mail of het bezoeken van een website van criminelen, is het verstandig om dit altijd even te melden bij de bank. Alleen als iedereen hier melding van maakt kan de bank er wat aan proberen te doen.

Virussen en andere bedreigingen

veilig internettenDe computer kan ook besmet worden met een virus. Eigenlijk kun je dat vergelijken met bijvoorbeeld de griep of een verkoudheid. Lastig, maar gelukkig kunnen we daar ook weer wat tegen doen. Allereerst natuurlijk weer door een goede bescherming. Met bijvoorbeeld Norton of Kaspersky is het nagenoeg onmogelijk om een virus op te lopen, echter niet geheel onmogelijk. Doordat er steeds nieuwe virussen gemaakt worden, kunnen de anti virus programma’s natuurlijk nooit 100% garanderen dat nieuwe virussen al door het anti virus programma onschadelijk gemaakt worden.

Een goed anti virus programma, de makers van dit soort programma’s werken keihard om te kunnen beschermen tegen alle nieuwe bedreigingen, zal echter bij de gemiddelde gebruiker altijd beschermen. Virussen kun je overigens oplopen door een mail te krijgen met daarin een programmaatje, maar ook door het bezoeken van een obscure website.

Nogmaals, open nooit emails van mensen die je niet kent, en al helemaal geen bijlagen. Juist in deze bijlagen zitten de virussen. Bezoek ook alleen websites die je vaker bezocht hebt, en nooit websites die je via via aanbevolen worden.

Ransomware

Een andere methode om je geld af te troggelen is wat we noemen ransomware. Dit kun je vergelijken met een ontvoering waar losgeld wordt gevraagd. Alleen in dit geval is er geen persoon slachtoffer van ontvoering, maar de computer, tablet of mobiele telefoon.

Het komt er op neer dat er een programmaatje geplaatst wordt, door een bijlage in een mail of het bezoeken van een website dat de computer kaapt. Zodra het stukje software geactiveerd wordt, heb je geen toegang meer tot computer, tablet of mobiele telefoon. Je krijgt een melding op het scherm dat je de toegang weer terug krijgt na het betalen van een bepaald bedrag.

Ga in dit geval altijd meteen naar de politie en betaal in geen geval.

Beter is het natuurlijk om een goede bescherming te gebruiken. Zodat dit soort programma’s meteen onschadelijk gemaakt kunnen worden.

Getroffen door een virus?

Mocht je getroffen worden door een virus, phishing of ransomware, schaam je dan niet. Het gebeurt de besten. Iedereen kan getroffen worden, soms zelfs als je een hele goede bescherming hebt. Zelfs een huis met een goede inbraakbescherming kan bezocht worden door inbrekers.

Zorg in dat geval dat je meteen hulp gaat halen. Betaal nooit losgeld, en schakel altijd meteen de politie in bij ransomware en phishing.

Nogmaals, we kunnen dit niet vaak genoeg zeggen, een goede bescherming doet wonderen en je surft een stuk fijner over het internet. Er zijn verschillende programma’s te koop, voor de computer, maar ook voor tablet en mobiele telefoon. Voorkomen is immers beter dan genezen. Het is de investering meer dan waard.

Een speciale dreiging willen we toch ook nog even behandelen, hoewel de meeste internetgebruikers hier weliswaar vaak over horen, maar er nooit zelf last van zullen krijgen. Het hacken.

Alles wat met het internet verbonden is, computers, energiecentrales, stoplichten, banken, enzovoorts, kan door hackers geïnfiltreerd worden. Vaak zitten hackers in landen als Rusland, Iran en andere landen in deze regio’s.

Er valt weinig tegen te doen, dan de beste bescherming aanschaffen die er is. Helaas vinden hackers steeds nieuwe methoden om een systeem binnen te komen.

Net als Phishing, virussen en ransomeware, is ook hacken iets waar wij normale mensen weinig aan kunnen doen. De overheid echter, doet hier nog steeds veel te weinig aan. Met een nieuwe regering op komst is het wellicht eens tijd om hiervoor meer geld vrij te maken, zodat deze bedreigingen voor eens en voor altijd uit onze samenleving geband kunnen worden.

 

Lees ook: Internetsnelheid testen

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op