Blog

Ultra HD

19 november 2015 / Algemeen / Door Anthonie

Heb jij wel eens van Ultra HD gehoord? Dat is pas echt gaaf televisie kijken. Het wil eigenlijk niets meer zeggen dan een soort super HD. Nog meer puntjes op het scherm, pixels genoemd, en dus nog meer diepte en scherpte. (meer info op Wikipedia.org)

Van HD heb je vast wel gehoord, en de kans is ook erg groot dat je zelf een HD-televisie hebt in je eigen huis. Op zich is televisie kijken met een HD-televisie natuurlijk al stukken scherper dan kijken via een normale televisie. Dat verschil zie je ook terug als je een gewone HD-televisie vergelijkt met Ultra HD-televisie. Overigens moet je dan wel naar HD-zenders kijken, normale zenders blijven vanzelfsprekend ook op een HD-televisie minder scherp, en dat is ook van toepassing als je een dergelijke zender bekijkt met een Ultra HD-televisie.

Nog scherper, nog natuurlijker, hoewel sommige mensen al wel zeggen dat het nog scherper is dan datgene wat je normaliter met je eigen ogen ziet.

Jammer genoeg zijn er echter nog weinig zenders die programma’s uitzenden in Ultra HD dit geldt zowel voor een alles in 1 als een internet en tv pakket. Dat zal echter zeer waarschijnlijk de komende maanden drastisch gaan veranderen, want de Europese televisiemarkt wordt op dit moment compleet veroverd door televisies die geschikt zijn voor Ultra HD, en de verwachting is dat dat het komende half jaar nog veel meer gaat veranderen.

Ultra HD in opmars

In 2016 worden immers en de Europese kampioenschappen voetbal gehouden, en zijn er Olympische Zomerspelen.

En dat zal traditioneel er weer voor zorgen dat er gigantische hoeveelheden nieuwe televisies zullen worden verkocht. Vanzelfsprekend geen normale televisies meer, en slechts een klein percentage HD-televisies.

Experts verwachten namelijk dat ruim meer dan de helft van de verkochte televisies, modellen zullen zijn die volledig geschikt zijn voor uitzendingen in Ultra HD. Superscherp dus.

En dat terwijl Nederland bij de Europese kampioenschappen niet eens meedoet. Want vergis je niet, ook in Nederland zal er een run gaan ontstaan op Ultra HD-televisies.

Daarvoor moet er nog wel wat veranderen op de nederlandse markt, want het blijkt dat de decoders van Ziggo en KPN niet eens geschikt zijn om uitzendingen in Ultra HD weer te geven.

Maar, we hebben er alle vertrouwen in, dat alle providers de problemen binnen een paar maanden hebben opgelost, en dat komende zomer de successen van de voetballers van andere landen, en van de Nederlandse atleten in Rio, in Ultra HD te volgen zijn.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op