Blog

Slecht Wifi

29 januari 2016 / Algemeen / Door Anthonie

Eén van de grootste ergenissen als het gaat om internet in Nederland? Nee dat is niet de helpdesk als er weer eens een storing is, maar het slechte wifi. En dat heeft zo z’n redenenen nu Nederlandse huishoudens steeds voller komen te hangen met allerlei signalen van draadloze apparatuur.

En dan moet je enerzijds denken aan storende apparaten, zoals mobiele telefoons, en bijvorobeeld spaarlampen en kerstverlichting, en anderzijds aan het steeds groeiende aantal apparaten dat draadloos verbonden wordt met het WLAN, of liever gezegd het netwerk dat je thuis in je woning hebt.

Bij steeds meer thuisnetwerken barst het WLAN letterlijk en figuurlijk uit zijn voegen. Tel maar eventjes mee bij een doorsnee gezin van twee volwassenen, en 2 kinderen.

Dat zijn al snel vier mobiele telefoons, die thuis natuurlijk met het WLAN verbonden zijn. Gemiddeld in dit soort huishoudens 3 laptops of tablets, en natuurlijk is tegenwoordig de ontvanger voor digitale tv ook aangesloten op het WLAN, net als overigens de spelcomputer. En dat is al snel veel te veel voor de 2,4 Ghz verbindingen die via het Wifi mogelijk zijn.

Het resultaat is al snel, dat een persoon die buiten al bellende met zijn mobiele telefoon voorbij loopt, al zorgt voor storingen in de verbinding met het Wifi.

En dat is precies de grootste ergenis, en dat valt met de inmiddels dus verouderde modems niet langer op te vangen.

Bovendien heeft nagenoeg iedereen tegenwoordig een Wifi-verbinding. En al die modems werken op dezelfde kanalen, en overlappen elkaar dus, aangezien iedereen op dezelfde kanalen zit, en er geen vrije kanalen meer beschikbaar zijn waar geen van de buren op zitten met hun WLAN.

Dus storing, storing en nog eens storing.

Wifi op 5 Ghz

De oplossing is overigens erg simpel, en dat is van 2,4 GHZ overstappen naar 5 GHZ met het WLAN, waarin veel meer kanalen zitten, en nagenoeg iedereen dus een vrij kanaal kan vinden. Een simpele oplossing, die vandaag de dag toch in een paar seconden op te lossen zou moeten zijn.

Maar de apparatuur die door de verschillende providers beschikbaar gesteld wordt, de routes of modems, blijken helemaal nog niet geschikt voor 5 GHZ, en kunnen deze oplossing helemaal nog niet bieden.

XS4ALL, Vodafone en Ziggo proberen er nu alles aan te doen om dit soort storingen zoveel mogelijk te beperken, onder andere door apparatuur aan te bieden waarmee thuis het signaal versterkt kan worden, en die met korting kunnen worden aangeschaft.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op