Blog

Radio luisteren via Alles in 1 of DAB+

30 december 2015 / Algemeen / Door Anthonie

Wat veel mensen niet weten, is dat je via je alles in 1 pakket, naast internetten, bellen en televisie kijken, vanzelfsprekend ook naar de radio kunt luisteren.

Bij veel ontvangers die je bij het alles in 1 pakket krijgt, kan je namelijk niet alleen kiezen uit diverse televisiekanalen, maar ook uit heel veel radiozenders. In de meeste gevallen kan je dan ook radio via de aangesloten televisie luisteren, of zelfs je eigen stereoinstallatie aansluiten.

En vaak zijn dit niet alleen de lokale en regionale zenders, of nederlandse zenders, maar ook een aantal buitenlandse zenders. Want nagenoeg alle alles in 1 pakketten bieden heel veel verschillende radiozenders. Zo biedt bijvoorbeeld het TV Standaard pakket van Ziggo, de grootste aanbieder in Nederland, al keuze uit meer dan 50 nationale en internationale zenders. Enorm veel keuze dus.

Maar, radio wordt natuurlijk niet altijd in de huiskamer geluisterd, maar juist meestal ergens anders in huis, of onderweg.

Toch wordt je de mogelijkheid geboden om met digitale luisterkwaliteit te luisteren naar heel veel zenders, terwijl je geen gebruik maakt van de ontvanger van de provider van het alles in 1 pakket, dat je hebt afgesloten.

Digitale luisterkwaliteit, daarmee bedoelen we overigens exact dezelfde hoogstaande kwaliteit als via de receiver in je woonkamer, waarmee je digitale televisie kijkt..

Digitale radio luisteren via DAB+

Sinds enkele jaren bestaat er in Nederland een nieuwe standaard voor radio luisteren via de ether. En de ether is zeg maar de lucht waardoor het radiosignaal naar jouw radio komt, zoals bijvoorbeeld de autoradio. Daar is immers geen kabel aangesloten, zoals bijvoorbeeld voor het digitale televisiesignaal in de meeste Nederlandse huiskamers.

De publieke en commerciële Nederlandse radiostations bieden je via DAB+ de mogelijkheid om de meeste radiozenders in heel Nederland, met een DAB+ radio te ontvangen. Sommige zenders kan je slechts in bepaalde gedeelten van Nederland ontvangen.

Bijvoorbeeld in de auto, op de camping, als je onderweg bent, maar ook op radio’s die elders in je woning of huis staan, zoals bijvoorbeeld de wekkerradio.

Anders dan bij bijvoorbeeld FM en AM, worden de zenders niet op frequentie weergegeven, maar gewoon op naam, zodat DAB+ ook een stuk makkelijker zoeken is.

Op deze manier hoef je dus nooit een digitale radio-uitzending te missen, in de kwaliteit die je toch ook al kent van de digitale televisie, die je via een alles in 1 pakket in je huiskamer krijgt.

Overigens hoef je hiervoor niet extra te betalen, want het DAB+-signaal kan je ontvangen met alle apparatuur die geschikt is voor DAB+, net zo als bijvoorbeeld de radiozenders op AM of FM, die je met een normale radio kunt ontvangen.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op