Blog

Phishingmails zogenaamd van KPN

19 mei 2016 / Algemeen / Door Anthonie

Phishing mails namens KPN, daar zijn de laatste tijd, enorm veel verschillende mails van in omloop.

Criminelen proberen je op deze manier gegevens te ontlokken, om bijvoorbeeld zo de toegangsdata te krijgen voor toegang tot KPN. Daarnaast zijn er diverse soortgelijke phishingmails in omloop van andere telefoonmaatschappijen, en diverse banken.

Helaas zien deze mails er nagenoeg echt uit, zodat een vergissing door gebruikers erg snel is gemaakt.

In het recente verleden kon je nog wel vrij duidelijk zien dat het hier om nep-mails ging, omdat het gebruik van de Nederlandse taal ronduit belabberd was. Helaas blijken de criminelen achter dit soort mails inmiddels massaal naar Nederlandse les geweest te zijn.

Iedere zoveel weken wordt weer de naam, en het uiterlijk, van een ander bedrijf gebruikt om op deze manier gegevens te ontfutselen van gebruikers, en het toezenden van dergelijke mails, daar valt helaas weinig aan te doen.

Herkennen van Phishingmails

Waar kan je phishingmails aan herkennen? Nu het taalgebruik steeds beter wordt, de kopieën van mails van bedrijven als KPN steeds echter lijkt, kan je eigenlijk de phishingmails alleen nog maar herkennen aan de url, zeg maar het adres van de betreffende website.

Dit kan je doen door de muis op de url te plaatsen, of op de tekst met daarachter een link naar een website. Niet klikken, maar alleen maar als het ware de muis er op plaatsen.

Dat zie je dat normaliter rechtsonderin de url of het webadres komt te staan. Daar zie je dan ook de meest vreemde webadressen staan, die in dit geval niets met KPN te maken hebben. Dus iedereen kan vrij snel herkennen of dit inderdaad een mail is van KPN.

Nu komen er nog vele honderden andere phishingmails via de email binnen. Vaak overigens al van bedrijven waar je in het totaal geen zaken mee doet. Dus dit soort mails meteen verwijderen. Bij de overgebleven mails op de bovenstaande manier bekijken, en alles waarvan de url niet overeenkomt met het daadwerkelijk adres van het bedrijf, in dit geval dus KPN, ook meteen weggooien.

Alleen op deze manier kan je daadwerkelijk voorkomen dat het fout gaat. Klik dus nooit op links in verdachte mails. Want dan ben je de klos.

Overigens wordt wel eens gezegd dat je een goed antivirusprogramma dient te installeren. Ja dat helpt, meestal puur omdat je dan nog sneller aan de vermelding in je emailprogramma kunt zien dat het hier een soort Spam betreft.

Er is echter geen enkel virusprogramma die dergelijke mails altijd herkennen kan, dus waakzaam blijven is echt nog steeds nodig.

KPN wil graag dat dit soort mails die ogenschijnlijk van KPN afkomen, bij het bedrijf gemeld wordt. Dus doe dat altijd bij dit soort phishingmails.

Overigens, maar dat terzijde, wij vinden dat de overheid veel harder bij dergelijke gevallen zou moeten optreden, want jaarlijks wordt voor miljarden euro’s aan schade aangericht, bij mensen die toch klikken op links in phishingmails.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op