Blog

Pas op voor Ransomware

26 februari 2014 / Algemeen / Door Anthonie

Ransomware is een zeer vervelend fenomeen. Het is een stuk software welke op je computer terecht kan komen. Het infecteert hierna je computer en kan zelfs je hele harde schijf versleutelen. Hierna kun je nog wel inloggen op je computer. Echter goed gebruik maken van je computer is niet mogelijk. Je moet eerst een bedrag betalen voordat je weer normaal gebruik van je computer kunt maken. Je computer wordt dus gegijzeld! En daar komt de naam ransomware vandaan.

Waar komt het vandaan?

Waar het exact vandaag komt is niet bekend. Wel is het in Rusland erg populair geweest. Nu wordt ransomware wereldwijd gebruikt om mensen op te lichten.

Hoe werkt ransomware?

Ransomware werkt voornamelijk als trojan en computer worm. Een bestand downloaden kan je kwetsbaar maken om ook ransomware op je computer te krijgen. Doordat het programma wat je ongewild hebt gedownload je harde schijf gaat versleutelen ontstaat er een computer waar je weinig tot niets meer mee kunt doen. Wel kun je het geld overmaken. Echter dat is natuurlijk niet de meest ideale oplossing.

Hoe is het op te lossen?

Het beste is om te proberen om de computer in de veilige modus op te starten. Als dit lukt kun je een virus scan gaan doen om het probleem te verhelpen. Voorkomen is echter beter dan genezen en daarom kun je er beter voor kiezen om een goede virusscanner te installeren. Hiermee kun je voorkomen dat er vervelende ransomware op je computer terecht kan komen.

 

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op