Blog

Kpn test Vplus-technologie

07 juli 2016 / Algemeen / Door Anthonie

Snel internet kennen we nagenoeg allemaal, hoewel we er nog niet allemaal over kunnen beschikken. Enkele aanbieders kunnen zelfs supersnel internet bieden tot soms wel 250 Mbps.

Kpn wil daar verandering in aan brengen, en gaat dan ook een testtraject starten met de Vplus-technologie, waarmee via een koperdraad, dus geen glasvezel, snelheden kunnen worden bereikt van maar liefst 400 Mbps.

Dit wordt in eerste instantie door KPN via één aderpaar aangeboden, met een maximale downloadsnelheid van 200 Mbps. Deze testpilot is ook niet overal beschikbaar, maar op drie locaties in Rotterdam en Haarlam.

Vplus wordt overigens niet alleen aan KNP-klanten ter beschikking gesteld, maar ook via KPN Wholesale aan andere providers geleverd, zodat ook internetters die niet klant bij KPN zijn, over de nieuwe technologie, en dus de hoge snelheden kunnen beschikken.

Het nieuwe Vplus

De technologische ontwikkeling Vplus, is overigens de opvolger van het nu door KPN gebruikte VDSL2. Deze techniek maakt het mogelijk om gebruik te maken van een dubbel aderpaar, en daarmee nu al 200 Mbps mogelijk te maken als downloadsnelheid.

Het nieuwe Vplus, dat gebruik maakt van koperdraad, gaat overigens wel ten koste van de aanleg van meer glasvezel. Mede omdat het opwaarderen van het reeds bestaande koperdraadnetwerk, goedkoper is. Het Koperdraadnetwerk biedt ook voldoende snelheid. De meeste internetters hoeven immers geen snelheden te hebben van 200 of 400 Mbps, maar zijn dik tevreden met lager snelheden als 30 tot 60 Mbps.

Nadeel van deze techniek, en dus van koperdraad is overigens wel dat de uploadsnelheid stukken lager ligt dan het geval is bij glasvezel. Maar de meeste Nederlanders zullen dan ook niet bezig zijn om veel grote bestanden te uploaden, en merken dit verschil dus niet.

Het lijkt er dus inderdaad op dat Vplus wel eens een goed alternatief zou kunnen zijn voor glasvezel, en we zijn dan ook erg benieuwd, wat de abonnementsprijzen zullen worden voor Vplus.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op