Blog

KPN kiest resoluut voor VDSL

09 augustusus 2015 / Algemeen / Door Anthonie

De Nederlandse provider KPN heeft er voor gekozen om de eerder gestelde doelen m.b.t. het uitbreiden van het FttH-glasvezelnetwerk van Reggefiber te schrappen. De provider lijkt nu vol in te zetten op VDSL via het koperdraadnetwerk. Deze conclusie kan worden gemaakt op basis van een analyse die werd uitgevoerd aan de hand van de financiële kwartaalcijfers die het bedrijf heeft bekendgemaakt.

Voluit voor VDSL

Het is niet de eerste keer dat KPN te kennen geeft meer te zien in de toekomst van VDSL dan bijvoorbeeld glasvezel. Reeds enige tijd worden er dan ook tal van investeringen uitgevoerd om het koperdraadnetwerk uit te breiden en op te waarderen. Door gebruik te maken van de VDSL-techniek is het mogelijk om klanten van de provider snel internet aan te bieden en dat zonder dat er aan stabiliteit moet worden ingeboet. Het feit dat de doelstellingen voor het uitbreiden van het FttH-glasvezelnetwerk uit de financiële overzichten werd geschrapt hoeft echter nog niet meteen te betekenen dat de provider met de uitrol van de nieuwe Reggefiber glasvezelnetwerken zal stoppen. Dat zal meer dan waarschijnlijk ook niet het geval zijn.

Kostenbesparing

De reden waarom KPN bovenvermelde keuze heeft gemaakt hoeven we eigenlijk niet ver te zoeken. Wanneer we VDSL met glasvezel gaan vergelijken stellen we namelijk vast dat deze eerste aanzienlijk goedkoper is. Neem nu bijvoorbeeld het ombouwen van de straatkasten. Voor het uitvoeren van deze werkzaamheden is slechts een kwart van de totale kostprijs nodig waar rekening mee dient te worden gehouden bij het aanleggen van een glasvezelnetwerk. Hoewel er door gebruik te maken van glasvezel gebruik kan worden gemaakt van veel hogere en bovendien symmetrische snelheden zal het internet via VDSL aan de eisen van het merendeel van de gezinnen tegemoet kunnen komen. Daar komt bij dat KPN door middel van VDSL min of meer dezelfde snelheid kan aanbieden als concurrerende bedrijven doen via gewone kabelnetwerken.

Nieuwe, voordeligere abonnementen?

Door vol in te zetten op VDSL hopen klanten van de provider dat er binnen afzienbare periode nog voordeligere abonnementen met internet zullen verschijnen. Ook een alles in 1 pakket met internet via VDSL van KPN tegen een zeer lage prijs zal dan tot de mogelijkheden behoren. Het bedrag dat de provider kan uitsparen in vergelijking met het aanleggen van een (nieuw) glasvezelnetwerk zou dan deels moeten worden doorgetrokken in de uiteindelijke factuur van de klant. Of dat ook daadwerkelijk zal gebeuren en of KPN uit zal pakken met nieuwe abonnementen is vooralsnog niet bekend.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op