Blog

Kiest Vodafone voor fusie met Liberty Global?

03 december 2014 / Algemeen / Door Anthonie

Vodafone liet eerder reeds weten dat het druk bezig is met het bekijken van een mogelijke overname, maar volgens recente berichten zou ook een fusie tot de mogelijkheden behoren. De plannen die Vodafone op tafel heeft liggen zouden grotendeels betrekking hebben tot Liberty Global, het moederbedrijf van providers als UPC en Ziggo.

Het is persbureau Reuters die op basis van vijf verschillende bronnen informatie zou hebben verkregen over de strategische besprekingen die Vodafone op moment van schrijven voert. Vodafone zou dan ook verschillende mogelijkheden bekijken om haar positie op de internetmarkt verder te versterken. Uit een recente vergadering die plaatsvond tussen topmensen van de provider bleek wederom dat vooral een fusie met Liberty Global als belangrijkste mogelijkheid wordt gezien.

Dat Liberty Global de belangrijkste optie is voor Vodafone is inmiddels duidelijk, maar toch zou het moederbedrijf van Ziggo en UPC niet de enige mogelijkheid vormen die wordt overwogen. De noodzaak aan een sterkere positie op de markt is er voor Vodafone gekomen nadat recent duidelijk werd dat ook het Britse BT doelgerichte overnames wil gaan doen om haar marktpositie te verstevigen. De Britse provider zou daarbij denken aan een overname van EE of O2. Mocht één van deze overnames er komen, dan zou dat er voor zorgen dat BT in één klap over de mogelijkheid zou beschikken om veel eenvoudiger pakketten met vast en mobiel internet aan te bieden. Een overname van Liberty Global door Vodafone zou er voor zorgen dat deze laatste verschillende netwerken voor vast internet in handen krijgt waardoor eenzelfde plan op tafel kan worden gelegd.

Het nieuws met betrekking tot een mogelijke overname is niet nieuw. Eerder liet namelijk ook Vodafone-directeur Vittorio Colao reeds weten een overname van Liberty Global te overwegen. Alleen werd dan duidelijk aangegeven dat de overname er alleen zou komen bij een “correcte prijs”. Of er daadwerkelijk een bod op tafel is gelegd is op moment van schrijven nog onduidelijk. Het bedrag zal voor Vodafone echter niet de enige struikelblok vormen, want ook de Nederlandse autoriteiten liggen dwars. Zij zien een mogelijke overname van Liberty Global door Vodafone niet zitten omdat ze op die manier over een te dominante marktpositie zou beschikken. De komende tijd zal dan ook duidelijk moeten maken of een overname of fusie tussen Vodafone en Liberty Global daadwerkelijk tot de mogelijkheden behoort.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op