Blog

Het fuseren van Ziggo en UPC

02 februari 2014 / Algemeen / Door Anthonie

Het fuseren van Ziggo en UPC

De afgelopen maanden is veelvuldig in het nieuws geweest dat UPC-moederconcern Liberty Global Ziggo zou willen overnemen. Volgens de laatste berichten zou Liberty Global zo’n 10 miljard euro over hebben voor de overname van Ziggo. Hoewel beide bedrijven achter een fusie staan, roept de mogelijke fusie tussen de twee bedrijven een hoop reacties op, onder andere bij verschillende vakbonden.
UPC neemt ziggo over

Ziggo en UPC

Ziggo en UPC hebben samen namelijk 90% van de landelijke kabelgebruikers als klant. Als de twee bedrijven zouden fuseren, zou dat betekenen dat er in één klap een nationaal zeer dominant kabelbedrijf zou ontstaan. Bijna zou gesproken kunnen worden van een monopolie, wat zeer negatief zou kunnen uitpakken voor de consument en de overige 10% van de providers. Topmensen van de twee bedrijven zeggen dat consumenten zich geen zorgen hoeven te maken. We hadden namelijk al een kabelmonopolie, alleen ieder op zijn eigen gebied. De twee bedrijven zijn feitelijk gezien helemaal geen concurrenten, omdat het aanbod in Nederland regionaal gescheiden is. Consumenten zouden in principe dus geen last van moeten hebben van de fusie.

Als de fusie doorgaat, wordt nog voor meer zaken gevreesd. Vakbonden CNV Publieke Zaak en AbvaKabo FNV zijn bang dat er een behoorlijk aantal banen verloren zal gaan bij de fusie. Zij vinden dat het personeel van de twee bedrijven niet de dupe moet worden van de overname. Gevreesd wordt dat honderden banen verloren gaan.

De CNV gaat nog verder. Zij meldden dat ze naast het verlies van banen ook vrezen voor de cultuurverschillen met de Amerikaanse grootmacht. Daar heerst namelijk een andere cultuur dan hier in Nederland. In Nederland zorgen we ervoor dat, voordat we een ingrijpende beslissing nemen, daar eerst uitvoerig over wordt overlegd. In Amerika kennen ze dat niet.

De komende weken zal blijken of de fusie daadwerkelijk doorgaat. Als de fusie doorgaat, zal in Nederland de naam van UPC verdwijnen. De landelijke kabelprovider zal doorgaan onder de naam Ziggo en de twee bedrijven zullen worden ondergebracht in Ziggo’s hoofdkantoor in Utrecht.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op