Blog

Fusie Ziggo en Vodafone slecht nieuws?

03 maart 2016 / Algemeen / Door Anthonie

Zoals we recentelijk al bericht hebben, hebben de eigenaar van Ziggo, Liberty Global, en Vodafone de intentie uitgesproken om de activiteiten van beide bedrijven in Nederland samen te voegen. Een fusie dus.

Dat wil niet meteen zeggen dat beide merken direct morgen samen zullen gaan, want het proces zou voor het einde van dit jaar moeten beginnen.

De vraag komt nu naar boven of deze fusie wel zo goed is voor de Nederlandse consument. Daarbij moet voorop gesteld worden dat de fusie eerst nog moet onderzocht door de Nederlandse mededingingsautoriteit ACM, Autoriteit Consument & Media, en vanzelfsprekend de Europese Commissie.

Het bedrijf Ziggo begint namelijk de laatste tijd wel erg groot te worden, aangezien het kortgeleden ook al concurrent UPC opslokte, en dus nu weer bezig is groter te groeien.

En dat zou kunnen betekenen dat Ziggo steeds meer richting een monopoliepositie aan het gaan is. En dat zou natuurlijk ontzettend slechts nieuws zijn voor de Nederlandse consument.

Fusie kan Duopolie worden

In dit geval zou zelfs niet een monopoliepositie ontstaan, maar zelfs een toch wel gevreesde duopolie.

Zo noemt men de situatie als twee bedrijven in feite de hele markt controleren. Daarbij zouden Ziggo-Vodafone en KPN een unieke positie krijgen op de kabel, en voor mobiele diensten.

Samen hebben deze bedrijven namelijk veruit de meeste klanten in deze twee sectoren, en kunnen dus in feite samen bepalen wat er op de markt gebeurt.

Daarbij hoef je nog niet eens te denken aan censuur op de aangeboden programma’s en de aangeboden zenders, maar vooral aan prijsafspraken. Overigens zou het zomaar ook zo kunnen zijn dat het kabelsignaal van andere providers, dat nu ook al over het netwerk van Ziggo wordt aangeboden, de consument niet meer kan bereiken.

Iets waar de overheid nu al van aangeeft dat het kabelnetwerk van Ziggo open moet blijven voor andere providers.

De vraag is dus erg legitiem of deze fusie wel zo wenselijk is, en of de consument hier niet ontzettend slecht mee bediend zou zijn.

Gezien deze stelling is het overigens nog maar de vraag of ACM en de Europese Commissie wel akkoord zullen gaan met het voornemen tot fusie van Ziggo en Vodafone.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op