Blog

Europese Commissie doet onderzoek naar fusie Ziggo en UPC

14 mei 2014 / Algemeen / Door Anthonie

UPC heeft plannen om Ziggo over te nemen en het in te lijven in haar moederbedrijf Liberty Global. De Europese Commissie heeft echter een ‘diepgaand onderzoek’ aangekondigd, om na te gaan of dit geen problemen geeft met het oog op een verminderde concurrentiedruk. De Amerikaanse kabelaar wil Ziggo in Nederland overnemen, om een groter deel van de Nederlandse markt in handen te krijgen. De Europese Commissie heeft echter aangegeven ongeveer 4 maanden nodig te zullen hebben voor het onderzoek. Het oordeel wordt daardoor verwacht op 18 september, waardoor Liberty Global en UPC nog even geduld zullen moeten hebben.

Verminderde concurrentiedruk

Er is geen sprake van regionale overlapping tussen UPC en Ziggo, waardoor ze in de directe zin eigenlijk geen concurrenten van elkaar zijn. De Europese Commissie heeft echter het vermoeden dat de beide kabelaars elkaar wel degelijk beconcurreren, bijvoorbeeld met behulp van de tarieven. Op het moment dat Ziggo zou verdwijnen is de kans groot dat de combinatie van Ziggo en UPC net als KPN minder zal gaan investeren. Bovendien bestaat er een risico op kartelafspraken, waarmee men de prijzen kunstmatig hoog kan houden.

Zeer groot marktaandeel

Liberty Global richt zich al voor een groot deel op Europa, men verdient daar inmiddels zo’n 90% van de omzet. Het bedrijf wil onder andere inspelen op de vraag naar sneller internet en digitale televisie, die hier onder andere in Nederland flink toe begint te nemen. Ziggo is op dit moment al voor 28,5% in handen van Liberty Global, maar men wil daar graag een meerderheidsbelang van maken. Dit zou het bedrijf zo’n 10 miljard euro gaan kosten. Mocht Liberty Global er inderdaad in slagen om Ziggo in te lijven zal het bedrijf verantwoordelijk zijn voor ongeveer 90% van de digitale televisie en internetabonnementen van Nederlandse huishoudens.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op