Blog

De Piraten zijn terug

23 juni 2016 / Algemeen / Door Anthonie

De Piraten zijn terug. Niet de piraten die je in sommige delen van de wereld nog steeds op zee tegen kunt komen, maar de piraten op de radio. Want steeds meer radiopiraten die zo’n dertig jaar geleden, toen Nederland nog maar twee televisiekanalen had en er op de radio haast geen moderne muziek te horen was, keren nu weer terug.

De zenders zijn te beluisteren via het internet. Want wat blijkt? Steeds meer Nederlanders luisteren via het internet en online naar de verschillende radiozenders, en dat steeds vaker.

De stijging van het op deze manier naar de radio luisteren heeft niet alleen maar te maken met de terugkeer van de radiopiraten, want ook de “normale” zenders mogen zich verheugen in steeds meer luisteraars via het internet.

Daarbij wordt steeds meer ook gebruik gemaakt van zowel online, maar ook van DAB+, wat op zich de opvolger is van het aloude FM.

De radiopiraten

Deels waren de oude radiopiraten uit de jaren 80 al weer terug, zoals bijvoorbeeld het bekende Keizerstad, Delta 90 en Focus 103. De laatste tijd volgen echter steeds meer oude radiopiraten dit voorbeeld. Zo zijn bijvoorbeeld Ideaal FM en Digitaal Hit FM weer teruggekeerd, dit keer via het internet te beluisteren.

Hier zijn veel hits te horen uit de periode van de hoogtijdagen van de toen illegale radiopiraten.

Erg populair blijkt, want de voormalige radiopiraten, en nu internetradiozenders, mogen zich verheugen in een steeds verder groeiend luisterpubliek.

De grootste en meest bekend radio, en televisie, piraat was natuurlijk al jaren terug via zowel de radio als via de televisie. Want Veronica is daar als zender natuurlijk uit voort gekomen. Roemrucht was het ooit, terwijl het nu toch een wat meer bescheiden plek inneemt in radio- en televisieland.

Steeds meer oud-radiopiraten vormen overigens een initiatief, zoals de voormalige piraten uit de regio Dordrecht, die nu gezamenlijk Radio 078 vormen, die naast regionaal, ook landelijke uitstraling kan krijgen.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op