Blog

De internetsnelheid

10 september 2015 / Algemeen / Door Anthonie

Wanneer is internet snel, en wanneer langzaam?

De internetsnelheid blijkt niet altijd even snel te zijn of datgene dat de provider beloofd heeft. Dit kan vanzelfsprekend meerdere oorzaken hebben.

Het kan aan de provider liggen, computer, soort verbinding of aan de woonlocatie liggen.

De meest voorkomende problemen bij internetsnelheid

Providers
De internetsnelheid is vaak afhankelijk van de provider en vooral van hun netwerk.
Ziggo kan nu bijvoorbeeld de snelste internetverbinding aanbieden, omdat het over het netwerk van UPC beschikt.

UPC had voorheen de snelste internet verbinding.

UPC en Ziggo zijn dit jaar samengegaan, en daardoor heeft Ziggo nu de snelste internetverbinding van Nederland.

Ziggo kan een snelheid van maar liefst 240 Mbit per seconde aanbieden, waarbij bijvoorbeeld KPN niet verder komt dan 60 Mbit per seconde.

De internetsnelheid heeft dus veel te maken met de provider, maar dit is niet alles. Om de optimale snelheid te behalen spelen ook andere factoren mee.

Soort verbinding
Bij een inbelverbinding, spreken we van langzaam internet en op sommige plaatsen moet je wel een inbelverbinding gebruiken, omdat er niks anders beschikbaar is.

Een internetverbinding met kabel is vele malen sneller en is gelukkig wel op veel plaatsen in Nederland beschikbaar. Het glasvezelnetwerk wordt ook flink uitgebreid, waardoor de internetsnelheid nog hoger wordt.

Glasvezel maakt namelijk gebruik van licht, en licht is het snelste medium om informatie te versturen.

Locatie
De locatie heeft ook veel te maken met de snelheid van het internet. In de steden is de internetsnelheid hoog, omdat in de steden een beter netwerk beschikbaar is.

In de afgelegen gebieden is het internet weer langzaam, omdat er vaak nog geen goed netwerk ligt.

Ook de afstand van de woning tot het wijkstation is belangrijk. Hoe verder je van dit wijkstation afzit, hoe langzamer het internet is.

Maar, dit is een factor die je zelf niet kunt beïnvloeden.

Virussen
Ook virussen hebben een groot effect op de snelheid van het internet.

Als de computer vol zit met virussen zal het internet veel langzamer zijn, dan wanneer de PC of tablet vrij is van virussen.

Dat komt omdat een virus vaak gebruik wil maken van het netwerk om andere computers te besmetten.

Een goed anti virus programma kan ervoor zorgen dat je computer optimaal blijft draaien en dat het internet ook goed werkt. Het is dan ook verstandig om te investeren in een goed anti virus programma.

Overigens zijn er veel meer programma’s, dus ook niet-anti virus programma’s, die de snelheid van de internetverbinding kunnen beïnvloeden.

Gek genoeg zullen de meeste anti virus programma’s zelf ook de snelheid wat naar beneden brengen, vooral als er update’s opgehaald moeten worden.

Wordt je internetverbinding plotseling langzamer, is het altijd raadzaam om eerst eens te kijken naar het aantal programma’s die op dat moment, en vaak onnodig, gebruik maken van de internetverbinding.

De computer
Als laatst heeft de computer zelf ook invloed op de snelheid van het internet.

Als het een nieuwe computer is met veel beschikbaar geheugen, kan het internet veel sneller zijn, dan bij een oude computer die helemaal vol zit.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op