Blog

Belgacom stapt over op glasvezel

11 maart 2014 / Algemeen / Door Anthonie

Belgacom heeft in zijn investeringsplan voor de komende jaren, waarover de raad van bestuur in mei beslist, gekozen voor glasvezel tot aan de deur, ter vervanging van koperdraad. Voor dit project wordt 900 miljoen euro per jaar uitgetrokken, ten koste van het dividend van het bedrijf.

Belgacom zet alles op alles om de snelheid van de verbindingen te verhogen, om te beginnen naar 70 megabit per seconde. Deze snelheid moet zelfs voor de intensiefste gebruikers met 4K-televisie voldoende zijn. Hiermee wil het bedrijf in Vlaanderen het terrein terugwinnen dat het verloren heeft op Telenet. Volgens Geert Standaert, die bij Belgacom verantwoordelijk is voor het netwerk, ziet het ernaar uit dat de snelheid bij 96 procent van de VDSL-abonnees automatisch, en bij nog eens 2 procent met wat fijnstelling verhoogd kan worden naar 70 mbps.

De volgende stap is ‘fiber to the home’, glasvezel tot aan de deur. Hiermee zijn snelheden tot 1000 megabit per seconde mogelijk. Belgacom is al gestart met enkele proefprojecten met glasvezel, en heeft al aanvragen ontvangen voor glasvezel op ongeveer honderd locaties. Het nieuwe aan de huidige plannen is, dat glasvezel nu ook zal worden ingezet om oude verbindingen van koperdraad te vervangen. Het gaat gemiddeld om afstanden van 400 meter. Belgacom steekt volgens Geert Standaert 60 tot 70 miljoen euro per jaar in de vervanging van slecht koperdraad.

Belgacom heeft nog geen besluit genomen, hoeveel van dit slechte koperdraad het bedrijf precies gaat vervangen door glasvezel. Dit is een van de kwesties waarover de raad van bestuur in mei een knoop moet doorhakken in het kader van het totale investeringsplan. Volgens Standaert zal hierbij het aantal gebruikers mede bepalend zijn voor de keuze, welke locaties het eerst voor glasvezel in aanmerking komen. Daarnaast zijn er praktische beperkingen. Belgacom overweegt onder meer om de glasvezels te bevestigen langs de huisgevels. Dat scheelt veel graafwerk en ongemak.

Bron: www.overstapgids.nl/glasvezel/‎

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op