Blog

Alles in 1 met snel internet in buitengebieden

24 augustusus 2015 / Algemeen / Door Anthonie

Veel Nederlanders die er voor hebben gekozen om in één van de buitengebieden te gaan wonen beklagen zich over het feit dat ze niet de beschikking hebben over snel internet. Nieuwe regels moeten er nu voor zorgen dat ook inwoners van buitengebieden de aanwezigheid van snel internet kunnen afdwingen. De gemeente zou in een dergelijke situatie verplicht zijn om haar medewerking te verlenen, maar daar staat wel tegenover dat de inwoners zelf deels de kosten voor het aanleggen van kabel- of glasvezelnetwerken zullen moeten betalen.

Mogelijk bij onderhoud van stoep

Het afdwingen van het aanleggen van kabel- of glasvezelnetwerken kan echter uitsluitend gebeuren in een beperkt aantal gevallen. Zo dienen er werken te zijn gepland waarbij de stoep (deels) open moet worden gebroken. Tijdens een dergelijk onderhoud kunnen dan zeer eenvoudig gelijktijdig glasvezelkabels gelegd worden. Het plaatsen van dergelijke kabels is noodzakelijk om er voor te kunnen zorgen dat inwoners in buitengebieden niet alleen kunnen rekenen op snel internet, maar ook op de daarbij behorende televisie- en telefoniediensten.

Snellere uitrol van netwerken op platteland

Er is nooit een geheim van gemaakt dat providers het in eerste instantie belangrijk vonden om de dichtst bevolkte gebieden van een zo optimaal mogelijk netwerk te voorzien. Het zijn dan ook vooral de stedelijke gebieden van Nederland die vandaag de dag kunnen genieten van een echt stabiel en bovendien bijzonder snel netwerk. Bovenstaand voorstel is er echter één die deel uitmaakt van een groter geheel welke werd gelanceerd door minister Henk Kamp van Economische Zaken.

Deze voorstellen moeten er voor zorgen dat de uitrol van een snelle internetverbinding op het platteland wordt versneld. Het is de bedoeling dat niet alleen particulieren, maar ook de daar aanwezige bedrijven hiervoor de handen in elkaar slaan. In verschillende honderden kernen verspreid over het platteland is dat reeds het geval. Op deze locaties leveren providers zoals met name KPN en Ziggo geen breedbandinternet. Of deze providers mee bereid zullen zijn om te investeren is echter nog maar de vraag.

Beperkte mogelijkheden alles in 1

Steeds meer mensen die in buitengebieden wonen kiezen er voor om bij de provider van hun keuze geen losse abonnementen meer af te sluiten, maar gebruik te maken van een alles in 1 pakket. Omdat snel internet doorgaans niet beschikbaar is betalen ze echter teveel voor de diensten die aangeleverd worden. In andere gevallen behoort het afsluiten van een alles in 1 pakket met een snelle internetverbinding zelfs gewoon niet tot de mogelijkheden. Het spreekt dan ook voor zich dat door de komst van breedbandinternet ook de inhoud van een alles in 1 pakket alleen maar interessanter zal worden voor de in de buitengebieden gevestigde bedrijven en consumenten.

Reageer op dit artikel

avatar
  Subscribe  
Abonneren op